Словакия прие закон, който в Европа наричат безпрецедентен, като забрани

...
Словакия прие закон, който в Европа наричат безпрецедентен, като забрани
Коментари Харесай

Словакия реши да сложи край на социологическите проучвания преди избори

Словакия одобри закон, който в Европа назовават " невиждан ", като забрани социологическите изследвания на настроенията на гласоподавателите преди избори, съобщи БГНЕС.
Депутатите в Братислава поддържаха предложение, което не разрешава анкетите 50 дни преди парламентарен избор. Управляващите леви популисти от Смер се съюзиха с крайнодесните и предлагането мина със 74 на 56 гласа в 150-местния парламент.
Либералният президент Зузана Чапутова може да наложи несъгласие, само че депутатите могат да го преодолеят със 76 гласа " за " при наново гласоподаване.
Наблюдатели чакат новият закон да бъде оспорен в Конституционния съд преди да е влезнал в действие на 1 януари 2020 година.
" Словакия се трансформира в страна, която лимитира осведомеността на жителите си в навечерието на избори ", споделя Вацлав Хрих от Словашката асоциация на организациите за изследвания на пазара. " Политиците очевидно се тормозят, че няма да могат да победят в една отворена и почтена политическа битка ", обявиха от самостоятелния център за разбори Институт за публични каузи.
Поддръжниците на възбраната на изследвания настояват, че задачата ѝ е " да бъдат предпазени жителите от дезинформации, които да им повлияят за кого да гласоподават ".
Парламентарните избори в Словакия са на 29 февруари. Прочуванията сочат, че преди всичко е ръководещата партия Смер, само че с поддръжка от единствено 22 %, след загубата на известност, провокирана от убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк и приятелката му. Масовите митинги след покушението на Куцияк, който разследваше връзки сред политици и проведената престъпност, доведоха до оставката на предходния министър председател Роберт Фицо.
Общественото неодобрение беше определящ фактор и за избирането на активистката в битката с корупцията Зузана Чапутова за президент.
А какви са последните вести по случая " Куцияк " - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР