Словакия прие закон, който в Европа наричат безпрецедентен, като забрани

...
Словакия прие закон, който в Европа наричат безпрецедентен, като забрани
Коментари Харесай

Словакия забрани социологическите проучвания преди избори

Словакия одобри закон, който в Европа назовават " невиждан ", като забрани социологическите изследвания на настроенията на гласоподавателите преди избори, написа Агенция Франс Прес.
Депутатите в Братислава поддържаха предложение, което забранява анкетите 50 дни преди парламентарен избор.

Управляващите леви популисти от Смер се съюзиха с крайнодесните и предлагането мина със 74 на 56 гласа в 150-местния парламент.

Либералният президент Зузана Чапутова може да наложи несъгласие, само че депутатите могат да го преодолеят със 76 гласа " за " при наново гласоподаване.

Наблюдатели чакат новият закон да бъде оспорен в Конституционния съд преди да е влезнал в действие на 1 януари 2020 година.

" Словакия се трансформира в страна, която ограничава осведомеността на жителите си в навечерието на избори ", споделя Вацлав Хрих от Словашката асоциация на организациите за изследвания на пазара.

" Политиците очевидно се тормозят, че няма да могат да победят в една отворена и почтена политическа битка. ", споделиха от самостоятелния център за разбори Институт за публични каузи.
Поддръжниците на възбраната на изследвания настояват, че задачата й е " да бъдат предпазени жителите от дезинформации, които да им повлияят за кого да гласоподават ".

Парламентарните избори в Словакия са на 29 февруари. Прочуванията сочат, че преди всичко е ръководещата партия Смер, само че с поддръжка от единствено 22 %, след загубата на известност, провокирана от убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк и приятелката му.

Масовите митинги след покушението на Куцияк, който разследваше връзки сред политици и проведената престъпност, доведоха до оставката на предходния министър председател Роберт Фицо.
Общественото неодобрение беше определящ фактор и за избирането на активистката в битката с корупцията Зузана Чапутова за президент. / Дарик

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР