Словакия отменя едностранните ограничения върху вноса на селскостопански продукти от

...
Словакия отменя едностранните ограничения върху вноса на селскостопански продукти от
Коментари Харесай

Словакия отменя забраната на украинското зърно

Словакия анулира едностранните ограничавания върху вноса на селскостопански артикули от Украйна, съобщава TASR. 

Вносът на селскостопански артикули от Украйна в Словакия се контролира единствено от законодателството на Европейския съюз (ЕС) , според предложение на Министерството на земеделието, утвърдено от отиващото си краткотрайно държавно управление на съвещанието му в петък.

Словашката възбрана за импорт на определени селскостопански и хранителни артикули от Украйна или с генезис от Украйна в Словакия, както и въвеждането на специфични разпореждания за превозване на тези артикули през Словакия бяха публично анулирани .

" За тази област в този момент се ползва единствено законодателството на Европейски Съюз ", удостовери за TASR Андрей Валнер от пресслужбата на Министерството на земеделието.

Мерките на Европейската комисия (ЕК)  влязоха в действие от 2 май и ще важат до 5 юни . През този интервал пшеница, царевица, рапица и слънчоглед могат да се внасят във всички страни от Европейски Съюз като се изключи България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Украинските артикули обаче към момента могат да се транспортират през териториите на тези страни.
 12 страни от Европейски Съюз скочиха против възбраната на украинското зърно
12 страни от Европейски Съюз скочиха против възбраната на украинското зърно

Държави, несъседни на Украйна, желаят нейното прецизиране

В същото време петте страни се ангажираха да отстранен неотдавна признатите едностранни ограничения за пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, само че също и за всички други артикули с генезис от Украйна.

Припомняме, че в петък министрите от 12 страни на Европейски Съюз показаха загрижеността си за съглашението, реализирано сред Брюксел и пет източни страни от блока, за ограничение на вноса на украински аграрни артикули.

В писмо до Европейската комисия те показват своите опасения по отношение на метода, по който съглашението влиза в действие и по какъв начин то визира вътрешния пазар на Европейски Съюз и отговорностите на блока към Украйна. Те приканват за спомагателни полемики с страните, с цел да се изясни за какво са им били предоставени 100 милиона евро и какво е тяхното предопределение.
 Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно Обновена
Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно

Министър Гечев удостовери решението

В края на април Полша, Унгария, Словакия и България не разрешиха вноса на зърнени култури от засегнатата от война нация. Европейската комисия отговори с предложение да даде 100 милиона евро помощ за земеделските стопани в тези страни, както и краткотрайна възбрана за украинския импорт до тях, с изключение на за пренос към други страни.

Сделката стартира да се разпада съвсем незабавно след сключването й. Полша предложи разпределянето на остатъка от зърното като филантропична помощ, само че откри, че то не е уместно за консумация от хора.

Министрите от Франция, Германия, Нидерландия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения приканиха за незабавно " прецизиране " на съглашението, което, съгласно тях, Комисията е постигнала " без да се съветва с държавите-членки ".

В писмото се подлагат на критика и двойните стандарти в поддръжката на Полша и другите страни за Украйна. " Не можете да призовавате за взаимност и да вземате едностранни решения в това време ", съобщи Марк Фесно, министър на земеделието на Франция.
 Европейска комисия дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, в случай че пускат зърно от Украйна
Европейска комисия дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, в случай че пускат зърно от Украйна

Валдис Домбровскис е безапелационен, че едностранно подхванатите ограничения са незаконни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР