Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви министър-председателят Роберт Фицо,

...
Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви министър-председателят Роберт Фицо,
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА от Словакия: България отхвърлила Истанбулската конвенция?!

Словакия няма да ратифицира Истанбулската спогодба, съобщи министър-председателят Роберт Фицо, откакто против контракта се опълчиха по-малък съдружен сътрудник и религиозни групи, съобщи Ройтерс.

Преди две седмици България, която е ротационен ръководител на Европейския съюз, също отхвърли конвенцията. Това посочи съпротивата в по-консервативните в обществено отношение страни от някогашния източен блок против демократичните полезности на по-богатата Западна Европа, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Това обаче не е известно още на целокупния български народ на този стадий. Все още се чака отговорът от премиера Бойко Борисов на въпроса на соцлидерът Корнелия Нинова, която го упрекна в неистина и попита за какво конвенцията е разпределена в комисиите на Народното събрание и не е изтеглена оттова.

Лидерът на Българска социалистическа партия изиска на днешното съвещание кабинетът да изтегли документа, което не се случи.

Припомняме, че Борисов внезапно даде обратно с Конвенцията на псеводинтервюто в баджак малкия екран с водещ Антон Хекимян.

Фицо обаче сподели, че Словакия няма да ратифицира конвенцията, която съгласно него е противоречив документ, който може да наруши конституцията и да докара до въвеждане на еднополови бракове. Той въпреки всичко съобщи, че страната му ще включи в законодателство всички ограничения, ориентирани към битка с насилието против дами.

Словакия обаче на процедура забрани еднополовите бракове през 2014 година , когато одобри конституционна корекция, определяща брака като съюз сред мъж и жена. Тя също по този начин не признава каквато и да е форма на гражданско партньорство сред хора от един пол.

"Не можем да приемем ограничения, които биха влезнали в спор с вярванията и възприятията на хората в някои страни ", сподели Фицо, който е социалдемократ.

По думите му Истанбулската спогодба "ненужно слага под въпрос естествените разлики сред мъжете и дамите и ги назовава стандарти ", като в същото време преследва положителната цел за унищожаване на насилието против дами.

Словашката национална партия, която е по-малък съдружен сътрудник в държавното управление, съобщи, че ще го напусне, в случай че Словакия не се отдръпна от конвенцията.Римокатолическата черква сподели, че договорът може да докара до дискриминация за религиозната независимост в Словакия, където 62 % от 5,4 милионното население се дефинират като католици, а 6 % - като протестанти, съгласно броене от 2011 година

Страните членки на Европейски Съюз България, Унгария, Чехия, Англия, Хърватия, Гърция и Ирландия към момента не са подписали контракта, както и страните членки на Съвета на Европа Азербайджан и Русия. Конвенцията е подписана от 40 страни.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР