Словакия наруши още едно табу, което гражданите на страната никога

...
Словакия наруши още едно табу, което гражданите на страната никога
Коментари Харесай

Politico: Словакия е на прага на гражданска война

Словакия наруши още едно табу, което жителите на страната в никакъв случай не са вярвали, че ще бъде нарушено, написа Politico.

Първо беше убийството през 2018 година на проверяващия публицист Ян Куциак, който просто вършеше работата си, само че заплати за това със личния си живот, както и с този на годеницата си Мартина Кушнирова.

 

Шест години по-късно се случи опитът за ликвидиране на настоящия министър председател.

Роберт Фицо беше на посещаване в дребното някогашно миньорско градче Хандлова, където ръководеше съвещание на кабинета като жест към гласоподавателите от по-отдалечените райони в Словакия.

 

Тъй като Фицо беше превозен с хеликоптер до близката Банска Бистрица, а не до столицата Братислава, заради тежките му огнестрелни рани, политическият хайлайф в Словакия изглеждаше скован. Какво стана, какво в действителност се случи?

 

Поне на последния въпрос един отговор господства: политическата поляризация. „ Реториката на ненавист, на която сме очевидци, би трябвало да спре “, сподели президентът Зузана Чапутова. " Моля, дано спрем! "

 

„ Емоциите, естествено, са огромни, само че би било доста неприятно да се разпалва още повече тази рискова обстановка “, съобщи и вътрешният министър Матуш Шутай Ещок.

 

Някои депутати от ръководещата коалиция обаче наподобява не чуха апела. Любош Блаха, проруски народен представител от партията „ Смер “ (SMER - SD) на Фицо, съобщи по адрес на опозицията в Народното събрание, че министър председателят „ през днешния ден се бори за живота си поради вашата ненавист “.

 

Заместник-председателят на Народното събрание Андрей Данко, началник на крайнодясната Словашка национална партия, попита опозицията: „ Доволни ли сте? “ И добави злокобно: „ Ще има някои промени в медиите. “

И по този начин, по какъв начин Словакия стигна там, където е през днешния ден - толкоз раздрана сред либерали и традиционалисти, демократи и бандити, приемливост и нейната диаметралност - че политическите разлики в този момент се позволяват с оръжия?

 

Социален камшичен удар

 

Социалното разделяне постоянно е измъчвало политиката в Словакия. След революцията от 1989 година в Източна Европа, някогашната комунистическа страна ненадейно се потопи в безмилостната версия на капитализма - преди да бъде ненадейно разведена от чехите, които бяха постоянен народен сътрудник в продължение на 75 години в някогашна Чехословакия.

 

Социалният камшичен удар, провокиран от тези неочаквани трансформации, опълчи града против селото, млади против остарели, словашки патриоти против чехословашки интернационалисти, до момента в който всички търсеха своята опора на този чужд терен.

 

За младия Роберт Фицо, който е единствено на 25 години, когато комунистите губят властта, революцията от 1989 година би трябвало да е била шокираща: той едвам е приключил юридическо учебно заведение и се е включил към комунистическата партия, когато Варшавският контракт се разпада дружно със обществения ред, към който той е приучен.

 

Фицо по-късно твърди, че „ не е забелязал “ 1989 година, защото по това време е работил в Министерството на правораздаването и се е подготвял за образователно пътешестване до Съединени американски щати – като по този метод през цялото време се приравнява към огромна част от популацията, което изпитва носталгия към комунизма и равнодушие към демократичния Запад.

 

Млад и надарен, Фицо се причислява към партията-наследник на комунистите и е определен в Народното събрание през 1992 година Въпреки че прекарва по-голямата част от 90-те години в Страсбург, работейки в Европейския съд по правата на индивида, той резервира мястото си във вътрешната политика, с цел да сътвори сполучлива социалистическа партия " Смер " през 1999 година Тя продължи да господства в словашката политика през идващия четвърт век.

 

И тук обаче Фицо прегърна жанр на политика, който отчужди огромна част от страната. " Смер " се появи от останките на властническа партия, която доминираше вътрешната сцена на Словакия през 90-те години на предишния век, Движението за демократична Словакия (HZDS), водено от премиера Владимир Мечиар през 1994-1998 година Олигарсите, които финансираха и управляваха HZDS, по всичко проличава, са търсили различен политически план, откакто Мечиар стана отровен за Запада, и се стопираха на безупречния Фицо.

 

" Смер " означи разочароващите 13,5 % на изборите през 2002 година след нападателна рекламна акция, която включваше семейство, седящо голо на скамейка под лозунга „ Към Европейски Съюз – само че не с голо дъно “. Четири години по-късно обаче един по-излъскан Фицо печели с 29 %, съставяйки държавно управление с властническите „ въглени “ на HZDS и националистите от SNS.

 

Дори преди да стартира първия си мандат като министър-председател, Фицо към този момент се беше определил като носталгичен по социализма и в същото време цинично прагматичен в устрема си към власт - полярната диаметралност на това, което по-младата, антикомунистическа, откровено прозападна част от електората търси.

 

„ Гражданска война “

Фицо преминаваше през третия си мандат като министър председател през 2018 година, когато журналистът Куцияк и бъдещата му брачна половинка бяха убити от палач, сякаш нает да заглуши репортажите му за корупцията в политиката.

 

Убийствата наподобява са дезориентирали Фицо. Той неотложно свика конференция, на която натрупа пачки пари на масата, като даде обещание да заплати 1 милион евро за информация, която ще докара до залавянето на килъра. Той също по този начин упрекна опозицията, че употребява убийството за политически цели.

 

Две седмици по-късно Фицо подаде оставка; две години по-късно " Смер " загуби на общите избори през 2020 година

 

Извън властта Фицо и неговите политически съдружници – министри, депутати, олигарси, съдии, висши полицейски и разследващи чиновници – бяха разследвани на учредения, вариращи от корупция до корист с власт и бойкот.

 

Бившият министър председател даже беше задържан през април 2022 година и по обвинявания за проведена престъпност, макар че след това тези те бяха оттеглени.

 

Миналата година той се върна на власт.

 

След като завоюваха следващите общи избори през септември 2023 година, Фицо и неговата кохорта се завърнаха като изстреляни от оръдие, разправяйки се с управлението на елитната полицейска част, която ги беше обвинила в закононарушения, пренебрегвайки самостоятелните медии, пренаписвайки наказателния кодекс, с цел да облекчи наказванията за корупция и заплашвайки да етикетира Неправителствени организации с външно финансиране като „ задгранични сътрудници “ според закон в жанр „ Москва “.

 

Докато Фицо лежеше на операционната маса в Банска Бистрица в сериозно положение, медиите разгласиха изминал видеоклип на хипотетичния стрелец, разпознат като локален 71-годишен публицист, в който той споделя: „ Не съм склонен с политиката на това държавно управление “, цитирайки репресиите против медиите и правосъдната система.

 

На конференцията след нападението вътрешният министър Шутай Ешток прикани за преустановяване на езика на омразата и офанзивите в обществените мрежи, които бяха определящи за словашката политика в ерата на Фицо. „ Искам да прикани обществото, публицистите и всички политици да спрат да популяризират ненавист “, сподели той.

„ Ние сме на прага на революция. “ 

 

Инфо: Труд бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР