Словакия награди тримата българи, обявили се срещу войските в Прага

...
Словакия награди тримата българи, обявили се срещу войските в Прага
Коментари Харесай

Словакия награди тримата българи за смелостта им за Пражката пролет в 1968 г.

Словакия награди тримата българи, оповестили се против войските в Прага през 1968 година

Тримата българи, които се опълчиха обществено през 1968 година против окупацията на Чехословакия, бяха удостоени с най-висшето държавно отличие, което Словакия дава на чужденци, заяви БНР.

Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев през 1968 година се опълчват обществено на окупацията на Чехословакия. За изключителни заслуги към отбраната на демокрацията и на човешките права Словакия ги отличи с медал " Бял двоен кръст " - трета степен.

 50 година от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти
50 година от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти

Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров дръзват да пишат позиви против влизането в Чехословакия

" Човек постоянно би трябвало да пази достолепието си ", споделя Александър Димитров. Преди 50 години той, Едуард Генов и Валентин Радев - тогава студенти по история в Софийския университет - изготвят и популяризират в София и Пловдив позиви . В листовките те се опълчват на присъединяване на България в окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския контракт, които смазват със мощ придвижването на Пражката пролет.

 Чехите и словаците означават 50 година от Пражката пролет
Чехите и словаците означават 50 година от Пражката пролет

През нощта на 20 против 21 август 1968 година войски от Варшавския контракт

Димитров изясни, че в случай че през 1968 година е можел да гласоподава против тази инвазия, нямало да хвърля позиви. Неговите упования тогава са били, че измененията в Чехословакия ще се разпрострат в целия Източен блок.

След като научили, че чехите излезли по улиците и оказват опозиция, тримата български студенти решили, че също би трябвало да създадат нещо . Те написали позиви.

Хванати са от милицията и системата ги смазва .

 Спомен за Пражката пролет: „ Видях по какъв начин танковете прегазиха фантазиите
Спомен за Пражката пролет: „ Видях по какъв начин танковете прегазиха фантазиите "

Половин век след събитията…

Първо били оповестени за антипартийна група в Университета, а по-късно за врагове на народа . Александър Димитров е наказан на 2 години затвор . Излежава присъдата си в Старозагорския затвор. След това е изселен в Свищовско за три години.

С най-високото отличие на Словакия беше почетен посмъртно и Валентин Радев. Заради присъединяване си в протестната акция с позивите и той бил наказан на година и 2 месеца затвор . Умира през 1995 година. Отличието получи синът му Андрей Радев .За присъединяване на татко си в протестната акция и събитията по-късно той научил инцидентно.

 Чехите и словаците означават 50 година от Пражката пролет
Чехите и словаците означават 50 година от Пражката пролет

През нощта на 20 против 21 август 1968 година войски от Варшавския контракт

Системата се пробвала да смаже и Едуард Генов . Той е наказан на три и половина години затвор, поради митинга против експанзията в Чехословакия . Излежава присъдата си в старозагорския затвор. Там е наказан на още осем години, поради опит за бягство.

През 1987 година Едуард Генов е измежду подписалите Апела на шестимата - намерено писмо до интернационална конференция във Виена , отдадена на спазването на Хелзинкските съглашения.

Година по-късно взе участие в основаването на Независимото сдружение за отбрана правата на индивида. Властите го изпращат в Родопите , а по-късно го експулсират от страната. Установява се в Съединени американски щати, където умира през 2009 година .

Синът на Едуард Генов - Генов си спомня, че татко му бил родолюбец на България до края на живота си.

Според посланика на Словакия в България Н. Пр. Мануел Корчек п рипомнянето на събитията, свързани с окупацията на Чехословакия, е нужно .

" По това време - през 1968 година, когато тримата български студенти са протестирали, ние не сме знаели за това . Но, желаеме да почетем този техен героизъм , тъй като той е едно обръщение - освен за тези, които са претърпели събитията персонално, само че и за младите генерации, че би трябвало да се опълчват на антидемократичните прояви и да се застъпват за демокрацията и за човешките права ".

Единственият останал жив от тримата - Александър Димитров, не счита, че преди 50 години е направил героизъм. Според него, той е извършил гражданския си дълг.

" Истината побеждава ", споделя първият президент на Чехословакия Томаш Гарик Масарик.

 Почина един от вдъхновителите на Пражката пролет
Почина един от вдъхновителите на Пражката пролет

Писателят Лудвик Вацулик – отстъпник, съидейник на Вацлав Хавел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР