Словакия изглеждаше като стабилна европейска държава, но бързо бе обхваната

...
Словакия изглеждаше като стабилна европейска държава, но бързо бе обхваната
Коментари Харесай

Словакия върви към хаос заради убийството на журналиста Куцяк

Словакия изглеждаше като постоянна европейска страна, само че бързо бе обхваната от безпорядък след невиждани убийства на проверяващ публицист и неговата избраница.

В тирада предишния месец президентът Андрей Киска приказва за страната си като за " сполучлива, горда и уверена в себе си ". Но на 4 март съобщи, че Словакия е изправена пред " сериозна политическа рецесия ", провокирана от застрелването на Ян Куцяк и Мартина Кушнирова. Полицията сподели, че убийството на Куцяк и приятелката му, наподобява, е обвързвано с работата на журналиста. Телата им бяха открити на 25 февруари и се развихри същинска политическа стихия.

На фона на разгорещена замяна на реплики сред ръководещата коалиция и опозицията тайни теории, публикувани от премиера Роберт Фицо и неколкократните му словесни нападки против Киска, от ден на ден хора започнаха да застават против държавното управление на Фицо, заплашвайки даже съществуването му.

В последната си непубликувана публикация 27-годишният Куцяк написа за въздействието на италианската мафия в Словакия и вероятните ѝ връзки с хора, близки до Фицо. След това пристигна новината, че словашките управляващи са били осведомени от италианските си сътрудници за това, че мощен италиански незаконен профсъюз работи в Словакия. Седем членове на групата са обвинени за убийствата. Миналата седмица те бяха арестувани, а по-късно освободени.

Когато предходната седмица десетки хиляди се включиха в Словакия и в някои градове в чужбина в шествия в памет на Куцяк, мнозина желаеха оставки на словашки министри. За през днешния ден са планувани всеобщи демонстрации - този път ориентирани директно против държавното управление.

" Много хора осъзнаха, че обстановката става сериозна ", сподели Михал Вашечка, анализатор от мозъчния концерн Братиславски институт за политика. " Започна битка да не се допусне

Словакия да се трансформира в следващата Унгария,

автокрация, следена от дребна група олигарси. " Реагирайки на националните настроения и засилващите се митинги, Киска прикани към основни промени в държавното управление или предварителни избори като излаз от рецесията.

" Има огромно съмнение към страната ", сподели Киска. " И мнозина не имат вяра на правоприлагащите органи... това съмнение е целесъобразно. Преминахме границата, нещата отидоха прекомерно надалеч и към този момент няма връщане обратно ", сподели той.

Фицо отвърна на удара, като упрекна президента, че дестабилизира страната благодарение на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, с който Киска организира частна среща през септември в Ню Йорк. Сорос отхвърли внушенията на Фицо, че може да е обвързван по какъвто и да е метод с президентските оферти и с антиправителствените митинги.

Анализаторът Вашечка сподели, че изказванията на Фицо за някаква интрига евентуално ядосват някои хора и укрепват решението им да се включат в митингите,

тъй като ги връщат към 90-те години

и ръководството на премиера автократ Владимир Мечияр, който сложи страната в интернационална изолираност. Мечиар също обвиняваше Сорос. " Това припомня на хората за Мечиар и за комунистическото ръководство. А огромна част от обществото е доста сензитивно по тази тематика ".

Посланикът на Съединени американски щати Адам Стърлинг сподели в изказване, че " в миг, в който словашкото общество се бори с последствията от това закононарушение, ние призоваваме всички страни в спора да се въздържат от потребление на тайни теории и да не прибягват до дезинформация ".

Малка партия от ръководещата коалиция прикани за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк като изискване за оставането ѝ в държавното управление. Миналата година хиляди протестиращи упорстваха за оставката на Калиняк, откакто той бе обвързван с предходни корупционни кавги. Ръководството на партията " Мост-Хид " се събира през днешния ден, с цел да реши каква да е ролята на партията в обединението.

Междувременно опозицията изиска избор на съмнение към държавното управление в Народното събрание, само че дата още не е планувана. Фицо още веднъж назова настояването на опозицията " опит за прелом ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР