Словакия е предоставила временна закрила на , който в края

...
Словакия е предоставила временна закрила на , който в края
Коментари Харесай

Проруски пропагандист, санкциониран от Чехия, намери убежище в Словакия

Словакия е предоставила краткотрайна протекция на, който в края на март беше упрекнат от Чехия в управление на проруска акция за въздействие за евроизборите.

Това оповестява чешкият вестник Denik N, като цитира два неназовани източника.

Преди седмици разследващите служби в Чехия разкриха финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала съветска агитация и се е опитвала да прокара проруско въздействие в Европа.

Групата е употребила новинарски уебсайт, основан в Прага, под името " Гласът на Европа " (Voice of Europe), с цел да популяризира информация, която да разубеждава и да слага под подозрение изпращането на военна помощ за Украйна.

За началник на схемата се счита точно Марчевски, който е работил взаимно с проруския украински политик Виктор Медведчук. По този мотив държавното управление в Чехия им наложи наказания по обвинявания за пробутване на проруско въздействие в Европа.

В репортажа на Denik N се показва, че откакто Прага е наложила наказания на Марчевски, той се е отправил към Словакия, където новото държавно управление на Роберт Фицо поддържа много по-близки връзки с Москва спрямо останалата част от Блока.

От февруари 2022 година Марчевски се е употребил с краткотрайна протекция в Чешката република, като се е представял за емигрант от войната в Украйна. Той напуща страната няколко седмици след нападението на Русия.

Бягството му от Украйна обаче не е било обвързвано с опасения от съветската инвазия - а с следствие на украинските управляващи за неговата колаборация с Москва, написа Denik N.

Чешките управляващи са възнамерявали да анулират бежанския статут на Марчевски, тъй че той да загуби правото си на престой в страната. Но това може да стане единствено 60 дни след включването му в санкционния лист. Санкциите биха забранили на Марчевски и да стъпва на територията на целия Европейски съюз.

Словашкият министър председател Роберт Фицо постоянно се е изказвал срещу глобите, наложени против Кремъл, и не крие желанието си за възобновяване на културните и политическите връзки с Русия.

Ако Артьом Марчевски бъде вкаран в общоевропейски санкционен лист, той ще би трябвало да напусне и Словакия - само че това надали ще се случи в идващите седмици.

Министерството на вътрешните работи на Словакия отхвърли да разяснява разкритията на чешкия вестник, само че заяви, че със случая се занимават специфичните служби на страната и че ще даде повече детайлности след привършване на следствието.Чешките публични лица чакаха той да загуби този статут 60 дни след включването му в листата със наказания, което го лишава от право на престояване в Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР