Слоновете са изумителни животни, няма две мнения по този въпрос.

Слоновете са изумителни животни, няма две мнения по този въпрос. ...

Слоновете, хоботите им и как им помагат, за да правят изчисления.

Слоновете са изумителни животни, няма две мнения по този въпрос. За пореден път се убедихме в този факт след като научихме, че те са единствените животни, които решават проста математическа задача само чрез обонянието си.

До тези изводи стигат учени от колежа Хънтър, които правят проучването, като наблюдават шест азиатски слона, на възраст от 12 до 45 години.

Експериментът, извършен в Anantara Golden Triangle Elephant Camp в Северен Тайланд, установява, че слоновете могат да правят изчисления, като за целта използват само хоботите си.

Обонянието на слоновете е толкова добро, че при тестовете те са били в състояние да открият коя от две непрозрачни кофи с капак на дупки съдържа повече слънчогледово семе. Изчисляването на количества не е нехарактерно за редица животни, но всички те го правят с очите си, за разлика от слоновете, които успяват само чрез помирисване.

Според Daily Mail това е първият подобен случай, записан от зоолози, в което едно животно може да прецени кое от две количества е по-голямо, като за целта използва само обонянието си. /lifestyle.bg

Източник: dnesplus.bg