Слоновете могат да изчисляват“, използвайки хоботите си, установиха нови изследвания,

...
Слоновете могат да изчисляват“, използвайки хоботите си, установиха нови изследвания,
Коментари Харесай

Слоновете могат да „изчисляват“, използвайки хоботите си

Слоновете могат да „ пресмятат “, употребявайки хоботите си, откриха нови проучвания, написа Dailymail. Тяхното подушване е толкоз положително, че при тестванията те са били в положение да открият коя от двете кофи съдържа повече слънчогледово семе. Много животни могат да разграничат количества, само че посредством очите си, само че единствено слонът го прави посредством помирисване.Смята се, че това е първият случай, регистриран от зоолозите, в който едно животно може да употребява обонянието си, с цел да направи просто пресмятане дали едно от две количества е повече или по-малко от друго - най-основната форма в математиката.
Авторите на проучването изясняват за какво тази дарба на слоновете да разграничават количества е от витално значимо значение за тях. Слоновете постоянно пътуват на дълги дистанции, с цел да намерят по-качествена храна и вода. Намирането на храна зависи от сезонната наличност, измененията в околната среда и риска животните да бъдат атакувани от хора.
Мъжките екземпляри са с по-добро подушване от женските и се оправят по-добре с хоботската математика, защото се нуждаят от по-големи количества храна. До тези заключения са стигнали Джошуа Плотник от колежа Хънтър, градския университет на Ню Йорк и сътрудниците му, които са направили опита, наблюдавайки шест азиатски слона, на възраст от 12 до 45 години, обитаващи територията на един жилищен комплекс измежду природата в Северен Тайланд. 
Кофите, съдържащи семената, с които е направено откритието, са били непрозрачни и са били с похлупак на дупки, с цел да се усеща миризмата на наличието. Слоновете безпогрешно избирали по-пълната кофа, без значение от количеството, което тя съдържала. Експериментът е осъществен в Anantara Golden Triangle Elephant Camp в Северен Тайланд. Изследването е оповестено в списание PNAS.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР