Слоницата Артайда празнува рожден ден с 38-килограмова торта, предаде репортер

...
Слоницата Артайда празнува рожден ден с 38-килограмова торта, предаде репортер
Коментари Харесай

38-килограмова здравословна торта за слона Артайда

Слоницата Артайда чества рожден ден с 38-килограмова торта, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Обитателката на столичния зоопарк става на 57 години и по този мотив получава специфична торта. Вкусното 38-килограмово прелъщение е направено от самун – античните култури лимец и спелта, заквасен с жива мая, пропит е с фруктозен сироп. За да усети Артайда специфичния мотив, сред блатовете има доста свежи плодове и зеленчуци, и като свършек имаме пълнозърнести макарони с брашно от рожков, показа зооинжинерът Анита Цветанова. Повече от половин ден е лишило основаването на лакомството.

Глазурата на тортата пък още веднъж е с богат подбор от сладки, свежи плодове и зеленчуци.
Артайда идва в столичния зоопарк в далечната към този момент 2004г. от Германия. „ Ние сме я приели и от този миг насетне се грижим всекидневно за нея. Много малко от хората знаят, само че да се грижиш за слон не е толкоз елементарно, тъй като слоновете са големи животни, които изискват с изключение на големите количествата храна - от 80 до 100 кг дневно, изискват и доста грижа по поддръжката на краката ”, описа шефът на зоологическа градина София Добромир Бориславов.

Всяка седмица на Артайда се прави педикюр, който включва стерилизация, „ Това е спа-процедура за нашия слон, тя е дресирана и влиза сама във вани с дизенфектант - първо, за стерилизация, и второ - с цел да омекнат ноктите й. След това животното стъпва върху специфична поставка, на която със специфична пила и с принадлежности ноктите се оформят като на всяка изискана дама. След което слоницата получава баня, - в смисъл тя се мокри със специфична вода и със специфични препарати, с цел да може кожата да бъде мека, нежна и да е с естествената степен на мокрота ”, описа той. По думите на шефа тези спа-процедури би трябвало да се вършат в случай че не всеки ден, то най-малко през ден, с цел да може животното да се усеща удобно и в положително здраве, редом с уравновесеното и здравословно хранене.

Слоновете живеят до 70 – 80 години, само че обособени човеци доближават и до 100-годишна възаст.
Поетапно от 14 май отварят Зоопарка, Столична библиотека, СГХГ и музей " София "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР