Сложната ситуация, наложена в резултат на военните действия в Украйна,

...
Сложната ситуация, наложена в резултат на военните действия в Украйна,
Коментари Харесай

Важно е да се разшири кръгът на държавите, от които приемаме туристи

Сложната обстановка, наложена вследствие на военните дейности в Украйна, дружно с продължаващите ограничения против коронавирус пандемията, вършат още по-трудно да се предвиждат опциите за развиването на туризма ни преди идни летен сезон. Това постанова вземането на по-активни ограничения за търсене на нови пазари отвън тези на Русия и Украйна, които са измежду значимите на България от години.

В тази посока са и последните срещи на министъра на туризма и неговите земестници, в които се показват преимуществата на страната ни в разнообразни сегменти от този бранш, който е измежду най-важните за страната ни. Сега е изключително необходимо да се разшири и кръгът на страните, от които одобряваме посетители за отмора или екскурзия у нас.

Но дружно с това доста значимо е да върнем привлекателността на туризма ни, както и да покажем, че антиковид ограниченията, които се вземат, основават една сигурна и безвредна среда за туристите. 

В посока търсене на нови пазари е и срещата на министър Проданов с посланици на арабските страни, с които е разискал

развиването на здравния туризъм у нас .

Един от целите на министерството в този момент е улеснение на процеса за издаване на визи за жители на трети страни и интензивно работи по тематиката съгласно министъра. Вече се организират работни срещи и е основана междуведомствена работна група по въпроса, защото той е значима причина за увеличение на туристопотока към България.    

Чуждестранните дипломати са споделили усещането си, че страната ни има добре развита процедура в здравния туризъм и нейните обичаи в сферата са добре познати. Посланиците са изразили подготвеност за съдействие в областта на туризма и развиването му сред България и страните от арабския свят.

Живко Иванов от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е подчертал върху това, че страната ни е интернационално приета дестинация в областта на здравния туризъм, рехабилитацията и рекреацията, като ще се спомага за съдействие с туристически организации от арабските страни.

Министърът на туризма Христо Проданов беседва с посланика на Кралство Мароко Закия Ел Мидауи, като двамата се безапелационни, че е значимо да се работи по взаимни планове, ориентирани към увеличение на двустранния туристопоток. Преди пандемията от COVID-19 е имало интерес и към двете страни, само че въведените рестриктивни ограничения в Мароко и България са нарушили този темп.

Дипломатът обаче е подчертал, че

мароканците правят оценка България като привлекателна дестинация за ски и спа туризъм .

В тази връзка е значимо да се подтикват туристите и от България, и от Мароко да опознаят забележителностите в двете страни.

Заместник-министър проф. Мариела Модева е обсъждала с посланика на Молдова в София Анатол Чебук увеличението на туристопотока сред двете страни и бъдещи взаимни начинания. Молдова е предпочитан туристически пазар и сътрудник на България. През предходната година общият брой на туристическите визити от тази страна у нас е бил 84 291. Според заместник-министър Модева точно в културното разнообразие се крие опцията за положителни интернационалните връзки, а

молдовските туристи са мечтани посетители в България

макар несигурната обстановка сега в района. Приближавайки се до летния сезон, се надявам все по-голяма част от ограниченията да бъдат отстранени, означи заместник-министърът. Работи се и за по-олекотен режим за влизане с страната, тъй че входящият туристопоток да се усилва.

Посланик Анатол Чебук е отбелязал, че двустранните връзки в региона на туризма са извънредно значими за Молдова. Според него огромна част от молдовските жители, които са избирали Украйна за своята отмора и почивка ще се насочат към други дестинации, в това число и България. Обсъдено е било и основаването общи културни и туристически направления взаимно с Румъния. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР