Сложната процедура по учредяване на фирма пречи на стопанската дейност,

...
Сложната процедура по учредяване на фирма пречи на стопанската дейност,
Коментари Харесай

Адвокати скочиха срещу високите банкови такси за нови фирми

Сложната процедура по основаване на компания пречи на стопанската активност, а правото на банките да отхвърлят без пояснения разкриване на сметки, нарушава Конституцията. Това сигнализира адвокатската колегия във връзка проблемите, с които се сблъскват започващите компании, написа СЕГА.

Още преди три месеца Висшият адвокатски съвет (ВАдС) е разискал с министъра на правораздаването Крум Зарков какви промени са нужни, с цел да се улесни регистрацията на компания и да се отстрани ненужното плащане на високи такси на банките. До момента обаче министър Зарков не е подхванал нищо, макар че решението на казуса да не изисква смяна в закон, а в елементарна разпоредба на правосъдното министерство.

Става въпрос за процедурата, през която минават бъдещите търговци. Те са задължени да открият набирателна сметка, да внесат в нея уставния капитал на новата фирма  - нормално е доста ниска сума, а по-късно да показват вносната бележка в Търговския указател, с цел да бъде учредена компанията. Няколко дни по-късно търговците закриват тази сметка, защото тя е изпълнила функционалността си като изтеглят сумата. Тя може да бъде внесена или в касата на компанията, или в разплащателна сметка.

Според юристите тази процедура е изцяло непотребна. Тя не е планувана и в Търговския закон. От нея само печелят банките, тъй като таксите, които събират, се оказват неведнъж по-високи от парите по сметката.

Както е известно, уставният капитал за разкриване на компания в България е 2 лв., само че кандидат-търговците всеобщо внасят по набирателната сметка 10-20 лева В същото време банките постановат такса между 25 и 35 лева за разкриване на сметка, а някои имат такси и за закриването им.  " За да внесем в банката 10 лв., плащаме такса от 25 лв., а след няколко дни - в допълнение 20 лв., с цел да закрием сметката ", възмущават се търговците.

По-големият проблем е голямата администрация, с която се сблъскват всяка година над 30 000 започващи компании. За да попълнят различни заявления, въпросници, заявки и спесимени, търговците би трябвало да прекарат най-малко един час в банков офис. Те негодуват против големия брой комплицирани и изпълнени с юридически термини документи, които се попълнят ръчно.

От своя страна банките би трябвало да извършват регулациите, свързани със отбраната на персоналните данни, автоматизирания продан на данни и ограниченията против изпирането на пари, които през последните години непрекъснато нарастват и усилват бумащината. Много от търговците се принуждават да наемат юристи, което още повече оскъпява откриването на компания в България.

При чужденците ситуацията е още по-сложно. Те би трябвало да заплащат по-големи банкови такси, като в същото време няма гаранция, че ще бъдат утвърдени от банките за разкриване на сметка.

Точно по този мотив Висшият адвокатски съвет намира банковата процедура за противоречаща на Конституцията. Защото от 2017 година, със затягането на банковите регулации, банките имат правото да отказват откриване на банкова сметка, без да се обосновават.

" Адвокатурата е призвана да пази правата и ползите на всички жители и юридически лица. Правото на свободна стопанска самодейност е конституционно уредено и не е възможно да бъде опосредствано от единодушието и преценката на трети лица, каквито са банките. Ако банката има право да отхвърля подпомагане без аргументация, то по какъв метод едно лице може да бъде несъмнено, че не е подвластно от банките при започване на бизнес? Освен това конституцията категорично урежда закрилата на задграничните вложения и стопанската активност. ", разяснява адвокат Явор Харизанов.

Искането на ВАдС да се усъвършенства положението е подкрепено и от редица бизнес организации, измежду които и стопанските камари на Съединени американски щати, Франция, Германия и Испания. " Чуждестранните вложители се сблъскват с бюрокрацията и остават с усещане за липса на подпомагане от българската страна. Търговци, получили отказ от страна на банките да открият сметка, считат себе си за правилни сътрудници и съзнателни данъкоплатци ", споделя адв. Харизанов.
Българската организация за вложения е била известена за казуса още преди години, само че дейности не са последвали. 

За да се реши казусът, Висшият адвокатски съвет упорства да се премахне посредничеството на банките при разкриване на компания. Уставният капитал да може да се внесе в брой в касата на компанията и пред Търговския указател да се показа декларация за това. А наложително разкриване на набирателна сметка в банка да се изисква единствено, когато капиталът е над 10 000 лева, оферират от ВАдС.

Тази нормативна промяна към момента не е препоръчана от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР