Сложна пазарна игра на последния аукцион за държавни съкровищни бонове

...
Сложна пазарна игра на последния аукцион за държавни съкровищни бонове
Коментари Харесай

Държавата спира с новите дългове

Сложна пазарна игра на последния аукцион за държавни съкровищни бонове се оказа, че играят финансовото министерство и евентуалните купувачи - главно банки, застрахователи и пенсионни фондове, написа. На 3 октомври бе преотворена емисия 10,5-годишни ДЦК, чийто падеж обаче е след към 4 години -  на 27 юли 2026-а.

Анонсираният размер бе 200 млн. лева, само че на аукциона бяха пласирани бумаги единствено за 102,75 млн. лева при приблизително претеглена годишна рентабилност от 4,01%. Общият размер на подадените поръчки  е бил за 156 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 0,78, оповестиха от финансовото министерство.

Две са основните послания в известието на служебния финансов министър Росица Велкова след края на аукциона - анулация на оповестения по-рано емисионен календар за нов дълг в България и намек, че в случай че реши, страната ще излезе още веднъж на непознатия финансов пазар.

Финансови анализатори обясниха тези анонси с три фактора. Първият - събирането на приходите за бюджета евентуално върви по проект и страната няма незабавна потребност от пари.

Вторият е, че вътрешният пазар е пренаситен със съкровищни бонове и купувачите били склонни на нови покупко-продажби единствено при висока рентабилност - над 4% годишно, което е преценено от специалистите във финансовото министерство като прекомерно скъпо за страната. Третият фактор се пояснява като обръщение от страната към купувачите, че набирането на нов дълг не е витално значимо и той може да не се продава, в случай че лихвата е прекомерно висока.

На последния аукцион регистрираният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е 221 базисни точки, оповестяват от финансите. Резултатите от извършения аукцион отразявали мощната неустойчивост на финансовите пазари, продължаващата наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване.

Тази обстановка давала съображение на  финансовото министерство да анулира плануваните продажби на бонове, оповестени по-рано в емисионния календар, и да премине към уравновесена и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг. Щели да се вземат поради пазарното положение на вътрешния и интернационалните финансови пазари и нуждата от дългово финансиране.

Финасовият министър Росица Велкова разгласи, че за тази година не възнамерява повече външен източник за нов дълг, само че включването на интернационалните пазари в известието се пояснява като предизвестие към вътрешните купувачи на ДЦК. То показвало, че страната може да промени тактиката си, и в случай че има потребност от финансиране, може да го потърси на открито след преценка, че там изискванията са по-благоприятни.

Миналия месец от чужбина бе взет дълг от 4,4 милиарда лева, като лихвата за него е над 4% годишно. След това бе оповестено, че за края на годината от вътрешния пазар ще се търси финансиране за още близо 2 милиарда лева

Бяха продадени обаче ДЦК единствено за 450 млн. лева и в този момент тегленето на нов дълг е анулирано.

Записаният в Закона за бюджета предел на дълга за тази година е 10,3 милиарда лева, а първите заплащания по остарял дълг са през март следващата година.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР