Сложен сезон. Това е учтивата форма, с която обличат очакванията

...
Сложен сезон. Това е учтивата форма, с която обличат очакванията
Коментари Харесай

Намусен сезон

Сложен сезон. Това е учтивата форма, с която обличат упованията си туроператори и притежатели на хотели по южното ни Черноморие. През февруари туристическите записвания бяха доста по-малко от предходната година и се заприказва за трагичен спад. В края на март обаче негативните трендове по Южното Черноморие са преодолени, споделя ръководителят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Към края на март Регионалната туристическа камара отбелязва общ растеж на записванията за сезон 2019 година 1.55%. От камарата даже чакат туристическата година да завърши с растеж от 2% до 5% за Южното Черноморие.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ако това се окаже правилно, ще е много сериозна изненада. Силното завръщане на средиземноморските Турция, Египет и Мароко, които години наред бяха в рецесия, значи пренасочване на сериозна част от туристическия трафик натам. Достатъчно е да се погледнат данните на камарата за спад от 25% на немския пазар, който е един от главните за българския туризъм. Също противен е спадът в сходни измерения в скандинавските пазари, които бяха почнали да се отварят за нас предходната година.

Същите са упованията и на летище Бургас. Оттам считат, че спадът на трафика тази година ще е към 8%. Най-големите пазари за двете черноморски летища на " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт " са Русия, Германия, Англия и Полша. Прогнозите са за спад на интереса към българското море измежду немските и съветските туристи и за растеж на полетите за Бургас и Варна от Англия, Полша, Чехия, Франция и Дания.

Хотелиерски несгоди

" Извън засилената външна конкуренция на туристическия пазар у нас отварят порти няколко нови огромни комплекса по Южното Черноморие, а това ще усили натиска върху цените ", счита изпълнителният шеф на " Тера тур сервиз " Лъчезар Тодоров. Според него това, което би довело до положителни резултати през туристическия сезон, е деликатното следене на търсенето на туристическата услуга и своевременна съответна реакция. Неговата компания възнамерява да разшири услугите, които предлага - тази година " Тера тур сервиз " открива първия в България хотел единствено за възрастни. Новият " РИУ палас Слънчев бряг " е третият хотел на групата под марката РИУ - след " РИУ Хелиос " и " РИУ Хелиос парадайз ". Хотелът ще разполага с 340 стаи и 4 ресторанта. Инвестицията в " РИУ палас Слънчев бряг " е в размер на 55 млн. лв., като сумата не включва цената за придобиване на земята. След отварянето на " Риу палас Слънчев бряг " групата ще разполага с 2000 стаи на българското Черноморие.

За България свърши " сантименталният " сезон, основан предходната година от геополитическата конюнктура и огромните спадове в туристическите услуги в Турция, Тунис и Мароко, които в този момент се връщат мощно на туристическия пазар, споделя изпълнителният шеф на " Дит хотели " Михаил Попов. Според него спадовете в записванията касаят освен България, само че и Испания и Гърция. В тези две страни се вижда фрапантно понижение от немския, холандския и съветския пазар. Единственият добре работещ пазар преди началото на сезона е Англия, споделя Попов. Очакванията му са за по-лош от предишния туристически сезон. Още по Нова година са маркирани с към 30-40% по-слаби записвания. Сред аргументите за понижаване на туристите са по-студените лета в България през последните години и атрактивните Last Minute предложения, с които излиза Турция.

На този декор, шефът на " Слънчев бряг " АД Златко Димитров е оптимист: има положителни шансове този туристически сезон в курорта да бъде сполучлив, тъй като хотелиерите и бизнесът в Слънчев бряг са гъвкави, счита той.

По данни на Регионалната туристическа камара за интервала май – септември 2018 година на летище Бургас са посрещнати 1 589 578 задгранични жители, а за същия интервал през 2017 година – 1 449 450, и е реализиран растеж 8.80%. Най-голям е растежът на туристите от Словакия, изключително за септември (с растеж 66.15%), а през октомври този растеж е още по–голям. Постигнат е растеж с 31% на туристите от Полша, като този пазар съвсем се приближава до обичайно огромните пазари като Англия, Германия и Русия. С огромни растежи през миналата година са и прибалтийските републики. По Южното Черноморие са посрещнали с 33.6% повече туристи от Литва. Ръстът при туристите от Латвия е 31%, Естония – 3.5%. За сезон 2018 година унгарските туристи бележат растеж с 18.9% по отношение на сезон 2017 година През последните няколко години се вижда непрестанно нарастване на унгарските туристи по българското Черноморие. През 2018 година са посрещнати на летище Бургас 212 065 британски жители, а през 2018 година – 242 961, което е растеж 12.71%. Според специалистите той се дължи на усъвършенстваното обслужване, ограничения за асортимент на младежките групи от британските туроператори и качеството на вечерните стратегии, споделят от Регионалната туристическа камара. Ръстът на немските туристи през 2018 година пък е 17.7%. Според туроператорите и хотелиерите той се дължи на качеството на пакетите и обслужването, най-много във високата категория хотели – 3, 4 и 5 звезди, както и на евтиния транспорт с нискотарифните самолетни компании.

Отрицателни трендове през миналия туристически сезон се регистрират за скандинавския, съветския пазар и Беларус. Туристите от Беларус са намалели с 25 000 души през 2018 година Намаление с 8.5% означават туристите от Белгия, от Франция – със 17.5%, от Нидерландия – с 9.2%, Швеция и Норвегия. Какво да се прави със Слънчев бряг?

" Слънчев бряг " продължава остарялата си борба да получава парите от налози, туристическите такси и такса боклук, които в този момент постъпват в община Несебър. Най-големият морски курорт желае да ги употребява, с цел да поддържа инфраструктурата си. " Слънчев бряг " АД влага към 1.5 млн. лв. за подготовката за новия туристически сезон – алейно осветяване, улици, видеонаблюдение, подготовка за сигурността през летните месеци, поддържане на зелените площи и крайбрежната алея.

Според притежателите на хотели от " Тера тур сервиз " Слънчев бряг се нуждае от изцяло градоустройствено преосмисляне. " Курортът порасна прекомерно бързо и прекомерно безредно. Нужно е експерти да изследват това към този момент " заварено " състояние и да дадат предложение по какъв начин то да бъде преструктурирано в актуален и атрактивен курорт ", споделя Лъчезар Тодоров. " Така може да се реши и зонирането (жилищна и хотелска част, шумна и спокойна), само че също по този начин и по-непосредствените проблеми – като достъп, тапи и други. Недопустимо е след всеки дъжд улиците да се трансформират в реки и гостите на курорта да газят в локви дни наред. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР