Сложен белтъчен комплекс може да се окаже основа за усложнениятаПроучвания,

...
Сложен белтъчен комплекс може да се окаже основа за усложнениятаПроучвания,
Коментари Харесай

Нови клинични данни потвърждават хипотеза на учени от БАН за усложненията при COVID-19

Сложен белтъчен комплекс може да се окаже основа за затрудненията
Проучвания, стартирали през 2010 година на учени от Института по биология и имунология на размножаването на Българската академия на науките (ИБИР-БАН), ги насочват към това, че точно свръхреакция на един комплициран белтъчен комплекс, наименуван инфламазома NLRP3 е в основата на тежките затруднения при COVID-19, оповестиха от Българска академия на науките.

Инфламазомата е молекулен датчик в клетките, който реагира на среща с патоген и/или клетъчна увреда, вследствие на което се отделят сигнали за инфектиране, и може да настъпи и необикновен тип клетъчна гибел – пироптоза. При това клетките се разпукват и освобождават голямо количество сигнали за инфектиране и заплаха, на които реагират прилежащи кафези от тъканите, както и кафези на имунната система. Нормално, мъртвите кафези се изяждат от кафези на имунната система, каквито са макрофагите, само че в тази ситуация сигналите пътуват доста по-надалеч.

Инфламазомата е част от механизмите на вродения имунен отговор и дълги години се считаше, че участва единствено в имунните кафези. Наскоро стана ясно, че подобен комплекс има и в други кафези, като тези в дихателните пътища, както и клетките, изграждащи кръвоносните съдове. Проф. доктор Сорен Хайрабедян и проф. Красимира Тодорова от ИБИР-БАН демонстрират през 2016 година за пръв път в литературата (Nature Sci Reports 2016) опция тази инфламазома да се задейства даже в епителни кафези, създаващи имунотолерантна среда, което да докара до сигнали за инфектиране и клетъчна гибел. Две години по-късно тези данни бяха доказани и при пациенти от екип, управителен от Университета Лудвиг Максимилиан към Макс Планк (Reproduction, 2018).

Първите данни за тежка дихателна непълнота вследствие на така наречен „ цитокинова стихия “ и сепсис ни наведоха на мисълта, че точно този комплициран молекулен комплекс може да има връзка с това, защото блокирането на инфламазомата в пробни модели на сепсис стопира процеса, показват учените.

При по-висок вирусен товар или при наследствено влечение към по-силна от естествената реакция, инфламазомата в епителните кафези на белия дроб, както и в клетките на дребните съдове може да се задейства. Странното е, че в белодробните кафези това може да докара до обособяване на възпалителни сигнали, само че по едно и също време с това се заздравява контактът посред им. При прилежащите микро-съдове обаче резултатът може да е фрапантен – забележителна клетъчна гибел, с разпукването им, което да аргументи нарушавания в газовата обмяна или в кръвотока. Съвсем нови научни публикации от 20-23 април 2020 година удостоверяват това при пациентите с COVID-19, показвайки тежки явления на кръвосъсирване в дребните съдове.

Инфламазомите са свързани с разнообразни болести, в които взе участие имунната система, включително диабет, множествена склероза, продължителен улцеративен колит, ревматоиден артрит, подагра и сепсис. Модели на сепсис се прекъсват с блокиране на инфламазомата с инхибитор. Хлорокинът, който е проучен като евентуално средство против COVID-19 и се дава при заболели с ревматоиден артрит и лупус, е пряк блокер на същата инфламазома и може да потисне модел на сепсис. Най-често се цитират механизмите му на деяние, открити през 80-90 год. на предишния век, защото инфламазомите са открити едвам неотдавна.

Хипотезата на двамата учени от ИБИР би могла да изясни както случаите при младежи – свръх-активация на инфламазомите, по този начин и по-тежко протичане при хора с високо кръвно, диабет, атеросклероза, защото при последните първо се засягат точно клетките на дребните съдове. Важно е да се означи, че инфламазомите вземат участие в самата патогенеза на диабета и атеросклерозата и към този момент са дейни. Блокирането на инфламазомите води до прекъсване на модели на инфектиране на съдовете при болест на Кавасаки, протичаща с инфектиране на коронарните съдове и висока температура.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР