Слоганът Да запазим заедно българското, както се нарича съборът на

...
Слоганът Да запазим заедно българското, както се нарича съборът на
Коментари Харесай

Кметът на Калофер патентова слогана „Да запазим заедно българското“

Слоганът „ Да запазим дружно българското ”, както се назовава съборът на животновъдите, отглеждащи локални породи, към този момент е патентован и регистриран от кмета на Калофер Румен Стоянов. Това кметът на родния град на Христо Ботев направи в качеството си на ръководител на Националната организация на развъдчиците на автохтонни породи овце, а новината бе обявена по време на 12-ия народен събор на локалните породи, който обичайно се организира в Калофер и е под надпис „ Да запазим дружно българското. „ Целта на патента е да се заостри вниманието на обществото и институциите на властта върху развиването на българското отглеждане на животни ”, разяснява Румен Стоянов.

По време на събора в местността „ Паниците ” край Калофер животновъдите от Подбалкана желаеха специфични етикети за продуктите, създадени от редки породи български животни. Сред застрашените български породи овце са каракачанска, среднопланинска, меденочервена шуменска, реплянска и дъбенска. Въпреки компликациите към момента има мераклии, които да отглеждат българско сиво говедо, каракачански кон и дългокосместа калоферска коза. Животновъдите признаха, че поради неналичието на вътрешен пазар са принудени да продават продуктите си в чужбина. Според животновъдите би трябвало да се направи и вътрешен пазар и всеки от тях да знае по кое време може да си продава стоката и продукцията.

Председателят на националната организация на развъдчиците на автохтонните селскостопански овце в България сподели, че към този момент е срещнал комисията по земеделие и храни в Народното събрание с настояването на животновъдите за етикиране на създадените артикули от тези български породи, което ще спомогне за отварянето на родния пазар.

„ До този миг нашите производители са мачкани с цена. Затова би трябвало да има специфични етикети за продуктите, създадени от редки български породи, тъй като там в действителност ще има още по-добро качество. Нашата организация към този момент разполага с отлична ДНК лаборатория, която би трябвало да се употребява рационално. Тя може да изследва и подсигурява качеството на продуктите от тези изчезващи породи, които не са лесни за развъждане, само че са доста скъпи ”, разяснява Румен Стоянов.

Той добави, че същото предложение е подадено и в Министерството на земеделието и храните. „ Не е задоволително единствено текстът на етикета да е на български, ние настояваме съставките на хранителния артикул да бъдат напълно родно произвеждане. Задължително на етикета би трябвало да бъде маркирано от каква порода животни са млечните и месните артикули, както и от кой регион са животните, чиито артикули са употребявани в съответното хранително произведение ”, добави кметът на Калофер.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР