Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради повишаване нивата на

...
Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради повишаване нивата на
Коментари Харесай

Изчезват ли слоесто-купестите облаци заради високите нива на въглероден диоксид?

Слоесто-купестите облаци ще стартират да изчезват поради повишение равнищата на въглероден диоксид. Това ще докара до внезапно стопляне на Земята. Прогнозите са въз основата на климатичен модел, създаден от учените от Калифорнийския софтуерен университет.

Възможно ли е това и за какво този тип облаци е толкоз значим? В Сутрешния блок на Българска национална телевизия 1 климатологът от Софийския университет доцент Елисавета Пенева отговори на тези и други въпроси по тематиката.
доцент Елисавета Пенева: " Това не е подправена вест. Изследването касае една от противоположните връзки в климатичната система ".
По думите ѝ, калифорнийските учени са открили, че " при повишение на концентрацията на парникови газове и световното стопляне " противоположната връзка, водеща до образуването на слоесто-купестите облаци, към този момент не работи. В резултат изчезва и " захлажданият " резултат от тези облаци. Според прогнозите сериозните равнища на централизация на въглероден диоксид ще бъдат достигнати през идващия век.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР