Сливналии се организират отново за протест заради нелепо починалата родилка

...
Сливналии се организират отново за протест заради нелепо починалата родилка
Коментари Харесай

Приятелка на родилката Ренета с кошмарни разкрития за раждането, имало кръв чак по тавана

Сливналии се провеждат още веднъж за митинг поради неуместно умрялата родилка Ренета Томова след раждане на първото й дете. Жителите на града се събират през обществената мрежа за протест пред регионалната болница " Д-р Иван Селимински " довечера, с цел да поддържат фамилията на 33-годишната жена.
Ренета Томова издъхна на 17 август, откакто бе призната да ражда в нощта на 15-и против 16-и. Хората се гневят за какво екипът, който е израждал бъдещата майка, не е пристъпил към секцио, откакто раждането се е затруднило, оповестява Канал 3.
" Защото е пристигнала да ражда, а не на кафе. Думи на Пашева ", цитира докторката в обществената мрежа Даяна Султанова, родственик на умрялата. Пак оттова излиза наяве, че раждането е било водено от млад доктор, който при усложнената обстановка е повикал шефката. Завеждащата родилното поделение доктор Таня Пашева се е включила към медицинския екип след това, само че и тя не е направила секцио, описват околните.
" Раждането стартира на 15. 08. - в 20 часа заведохме дамата да ражда. След дълги страдания, часове наред, събраха екип с водеща доктор Пашева, като споделиха, че раждането не върви и се постанова секцио, което за жал, не знам заради каква причина, те не започнаха.
Извадиха бебето с форцепс, скачали са от горната страна и тя разказваше, че даже таванът и стените са били в кръв. На 16 в 4 часа споделят, че бебето и майката са добре. На 17, през вчерашния ден, в 11 на обяд майката се усещаше по-добре, като не спираше да споделя, че я болят гърдите. Малко по-късно й стана неприятно и не можеше да диша, изпадна в кома. Докторите споделиха, че има вода в белия дроб. В 19 часа ни оповестиха, че е умряла ", написа Петя Йорданова във Facebook, която е близка на родилката.
Заради потреблението на форцепс бебето, кръстено Мария, е с акушерска пареза на ръчичката и с мозъчен оток, който в неонатологията се пробват да овладеят.
Родителите ще съдят лекарския екип, израждал щерка им, като го упрекват за гибелта й. Още през вчерашния ден прокуратурата образува досъдебно произвеждане. Семейството упорства аутопсията и експертизата да бъдат осъществени от патоанатом от различен град, а не от единствения в Сливен - доктор Чаушев, с цел да няма подозрения.
Ренета е инструктор по конна езда и притежател на конна база " Табора " край Сливен. Тя е можела да си разреши да роди другаде, само че държала да го направи в родния си град и да се довери на локалните лекари.
" Моята другарка Reneta Tomova искаше да роди първото си дете в родния си град. Както с всяко друго деяние в живота си, тя искаше да покаже, че в цяла България има способни хора и си коства да се живее, а не да се бяга... ", написа в профила на умрялата жена Александър Тарев Линарес.
" Днес от 18 ч. елате да подкрепим Рени и нейното семейство пред Окръжна. Дано се съберат повече хора и да покажем, че не сме безучастни ", гласи един от апелите в обществената мрежа.
Друг пост също моли за повече многолюдие на митинга: " Вчера всички писахме и изричаме мнение и отвращение за лекарската " немарливост ". А имаше 20 индивида пред болничното заведение. Ако това се беше случило с братята роми, до момента болничното заведение да беше блокирана и съборена. Нека повече хора да подкрепим в митинга семейство на Рени ", написа нейна другарка, подписала се като В.К В.К.
" Светло да ти е, Рени! 21-и век, здрава родилка умира от кръвоизливи, в резултат на скачане по корема, вода в дробовете и детето с кръвоизливи. Ако всичко това е правилно, то би трябвало да следва аутопсия в София и следствие. В кой век сме???? ", гневи се Валентина Филаделфес.
Все още от болничното заведение мълчат публично за трагичния случай, който предизвика доста яд и персонални истории във Facebook, цялостни с обвинявания към въпросното родилно поделение. Междувременно Етичната комисия на Българския лекарски съюз се самосезира за случая.
Снимка: Facebook
Ренета като участник в Сливенския маратон в напреднала бременност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР