Сливенската духовна общественост почете 80-годишния юбилей на обичания и уважаван

...
Сливенската духовна общественост почете 80-годишния юбилей на обичания и уважаван
Коментари Харесай

Сливенският митрополит Иоаникий чества своя 80-годишен юбилей

Сливенската духовна общност уважи 80-годишния празник на обичания и почитан Сливенски митрополит Иоаникий.
Да изразят почитта си към владиката, на литургията в катедралния храм „ Свети Димитър” участваха кметът на Сливен Стефан Радев, регионалният шеф Чавдар Божурски, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев и доста представители на църковния клир, държавната и локалната власт, общественици, миряни.
„ Вие сте нравствен лидер на хората в нашата епархия. Нека силата и мъдростта не престават да бъдат Ваши спътници по пътя Ви към положителното! От мое и от името на всички жители на община Сливен Ви искам здраве и сила отпред на Сливенската митрополия! “, посочи в приветственото си слово кметът Стефан Радев.
Областният шеф Чавдар Божурски поздрави юбиляра и акцентира уважението си към честната му работа в името на Доброто и духовните полезности.
Още доста публични поздравления и дарове получи дядо епископ по случай достолепната годишнина. Но може би най-ценният измежду тях е почитта, пиетета на миряните от Сливенска епархия към неуморната му предприемчивост, вътрешната му мощ и извисеност на същински нравствен овчар.
Вече 58 години митрополит Иоаникий праволинейно служи на църквата. На 23 март 1980 година е определен от клира и миряните за Сливенски митрополит.
Митрополит Иоаникий е измежду най-уважаваните престижи в Българската православна черква. Напътствията му са скъп ориентир във значими моменти за църквата, за публичния живот, а и за всеки човек в потребност. Известен е с дарбата си на публицист и задълбочените си ползи по история.
Сливенският епископ е почетен жител на гредовете Сливен, Бургас, Ямбол, Несебър и Айтос.
Роден е на 2 март 1939 година със светското Иван Георгиев Неделчев в сливенското село Пет могили. През есента на 1953 година постъпва като семинарист в Софийската духовна семинария. През 1960 година е проет в Софийската духовна академия. На 1 април 1961 година в мъглижкия манастир „ Свети Николай “ е подстриган в монашество с името Иоаникий. На 17 март 1963 година е ръкоположен за йеромонах от ректора на Духовната академия свещеник Николай Макариополски.
През 1964 година отпътува на специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 24 ноември 1968 година е възведен в архимандритско достолепие от митрополит Никодим Сливенски. В края на 1968 година е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия.
От октомври 1970 година до декември 1971 година специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. След завръщането си в България още веднъж е протосингел на Сливенска митрополия.
На 20 април 1975 година в катедралата „ Св. Александър Невски “ в София е ръкоположен за Велички свещеник и е назначен за викарий на Сливенска митрополия.
На 23 март 1980 година е определен, на 13 април е одобрен канонически и на 20 април 1980 година е интронизиран като Сливенски митрополит.
След гибелта на патриарх Максим, на 6 ноември 2012 година групата митрополити към Калиник Врачански и Николай Пловдивски предлага митрополит Иоаникий за наместник-председател на Светия Синод, само че той документално отхвърля тази номинация, както и да бъде кандидатиран за патриарх. На 10 ноември 2012 година Иоаникий взе участие в избора на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски за наместник-председател на Светия Синод и отхвърля да се включи в последвалия протест от групата към Калиник и Николай.
Така митрополит Иоаникий персонално способства за превъзмогване на разстройствата в управлението на Българската православна черква след гибелта на патриарха и за сполучливото привикване на Патриаршеския събор, който през февруари 2013 година избира Русенския митрополит Неофит за нов патриарх.
За митрополит Иоаникий един от представителите на сливенската интелигенция написа: „ Щастливи сме, че на престола на Сливенска епархия ние имаме почитан овчар за почтено служение на църквата и народа. В негово лице виждаме следовник на възрожденската традиция на българската черква и образец за днешни и утрешни водачи, за клира и за миряните. Да му пожелаем здраво здраве и доста духовни сили, с цел да може със своята мъдрост и умелост още доста години да служи все така правдиво на Църквата и на Отечеството”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР