Сливенска област е една от най-развитите в земеделско отношение в

...
Сливенска област е една от най-развитите в земеделско отношение в
Коментари Харесай

Долината на прасковите тази година е без праскови


Сливенска област е една от най-развитите в земеделско отношение в страната, само че Долината на прасковите тази година е без праскови. Ако пътувате, мъчно ще откриете бабите, които в миналото продаваха по пътищата, а огромните производители мъчно намират останали 20-30 кг за обмен. Оказва се, че част от овошките са потърпевши поради огромните температурни разлики. Такава годишна продукция не е имало от 30 години, споделят земеделските стопани и пресмятат загуби за стотици хиляди левове.

Ако сме в сливенските села Гаврилово и Злати челник или останалите в покрайнината, умерено можем да кажем, че сме в едно от най-красивите кътчета на България - Източната част на Горнотракийската равнина в подножието на Сливенския балкан. От позиция на историята този район е част от именитата котловина на тракийските царе. Преминавайки на тематика земеделие, е ясно, че Сливенска област е Долината на прасковите.

Прозорливи земеделци от село Гаврилово и близките села засаждат първите прасковени дръвчета при започване на 40-те години на предишния век. Съзнали вероятностите от прасковено произвеждане, през 60-те години на територията на селото се построява консервна фабрика и пункт за манипулиране на праскови за експорт. Благоприятното географско състояние способства за оформянето му като център на аграрно-промишлен комплекс " Долината на прасковите “.

" Община Сливен е общината в България с най-вече на брой аграрни производители, които се занимават с произвеждане на плодове, зеленчуци и животни ". Това съобщи в изявление за предаването " Хоризонт за вас " ръководителят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева:

" Тази година заради метерологичните условия огромна част от стопаните пострадаха изцяло и нямат годишна продукция. Единственият инструмент за поддръжка на страната е механизмът на държавната помощ " де минимис “. Дали тази помощ ще бъде дадена от страната, ще зависи от бюджета в края на тази година. Системата на Министерството на земеделието, храните и горите е обследвала площите, които са пропаднали, тъй че цялата осведомителна база я има ".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Цветков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР