Сливен. Център за социална рехабилитация и интеграция в кв. ,,Република

...
Сливен. Център за социална рехабилитация и интеграция в кв. ,,Република
Коментари Харесай

Стефан Радев, кмет на Сливен: Зрелостта на едно общество се измерва с отношението му към хората в неравностойно положение

Сливен. Център за обществена рехабилитация и интеграция в кв.,,Република ” беше публично открит във връзка Международния ден на незрящите и Деня на добротата. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен . Лентата прерязаха ръководителят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, кметът Стефан Радев и шефът на Центъра Пепа Димова. По време на откриването кметът Стефан Радев съобщи, че Центърът е артикул на желанието и напъните на Общината за възстановяване на средата и опциите за хората в неравностойно състояние в град Сливен. Той добави, че се планува реализирането на редица планове, които следва да започват.
,,Преди година и половина тази постройка беше развалина и макар оскъдния бюджет, с който разполагахме, тя се трансформира в наслада за окото. Надявам се и хората, които ще се възползват от предоставените услуги да бъдат задоволени от направеното, което ще им помогне да основат обществени контакти в една по-привлекателна среда ”, съобщи кметът Радев.
Своите благодарности към всички, взели участие и спомогнали планът да се реализира изрече и шефът на Центъра Пепа Димова. Тя акцентира, че концепцията за реализирането му е дълготраен труд, който е реалност, с помощта на напъните на общинското управление и Областна администрация – Сливен.
Музикален привет към присъстващите насочиха малчуганите от ЦДГ,,Теменуга ”. Молитва за здраве отслужи протосингелът на Сливенска митрополия отец Евгений Янакиев.
На откриването участваха още заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, специалисти от Общинска администрация, жители и посетители.
Ремонтът на постройката и доставката на оборудването са осъществени по два плана, които са утвърдени и извоювани от Община Сливен. Сградата е напълно ремонтирана през 2017 година по план „ Красива България “ на Министерство на труда и обществената политика. В началото на 2018 година Община Сливен кандидатства и подписа контракт за взаимна активност по план към Фонд „ Социална протекция ” на МТСП за доставка и монтаж на обзавеждане и съоръжение. Стойността на строително-монтажните работи е 134 хиляди лева, а закупеното съоръжение и обзавеждане е на стойност 26 хиляди лева
Центърът дава отговор на европейските критерии за равнопоставен достъп до качествени обществени услуги за необятен кръг консуматори. Сградата е предоставена на Общината Областна администрация с контракт за безплатно ръководство. След осъществения ремонт, тя разполага с кабинет по готварство, кабинет по зрителна рехабилитация, психомоторна зала за деца, зала за двигателна рехабилитация, помещение за масаж, съблекални и многофункционална зала.
Ще бъде предоставяна поддръжка за самостоятелното развиване, поддържане и придобиване на нови качества и автономия на лица с разнообразни по тип и степен увреждания. Основна цел в активността на Центъра е разкриване и надграждане на ресурсите от познания, умения и настройки за сполучлива житейска, професионална и креативна реализация на хората с увреждания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР