Сливен. Тази година домакин на Маскарадни игри“ ще бъде село

...
Сливен. Тази година домакин на Маскарадни игри“ ще бъде село
Коментари Харесай

Сливен: Село Камен ще бъде домакин на „Маскарадни игри“ на 9 март

Сливен. Тази година хазаин на „ Маскарадни игри “ ще бъде село Камен. Регионалният празник ще се организира от 10.00 часа на 9 март. Съборът е със спортен темперамент и се организира всяка година в навечерието на Сирни Заговезни в Сливенска община със промяна на семейството на селищата. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен .
Организирането и провеждането на този празник цели да подтиква процесите на изследване на маскарадната обредност, на запазване и разпространение на локалната и районната и специфичност като културно завещание с значимо място в актуалните културни процеси, като конструктивен детайл на ценностната система на българската нация.
В събора вземат участие самодейни сформира от селищата в района и страната. Към момента поръчки за присъединяване са подали 10 състава. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „ Сирни Заговезни ”, „ Заораване ”, „ Кукувден ”, посрещане на кукери в дома.
Представянето на колективите се реализира тематично в границите на обичайния годишен календар на обредния цикъл в следните категории:
– зимна маскарадна обредност;
– пролетна маскарадна обредност;
– лятна маскарадна обредност;
– фамилна маскарадна обредност.
По време на събора ще се проведат състезания за най–точно възпроизвеждане на ритуал с подчертани специфики на фолклорната просвета от съответното населено място, за най-точно възпроизвеждане на откъс от ритуал, за обредно облекло, маска, атрибут и вярната им реорганизация.
Всички сформира ще бъдат оценени от жури в състав: ръководител – доцент доктор Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “ – Сливен; членове – Добринка Славова, организатор в отдел „ Етнография “ в музея, и Станка Иванова – хореограф.
Събитието се провежда от Община Сливен, кметството на село Камен и Народно читалище „ Пробуда 1932 ”. Всички групи ще получат сувенир и диплом за присъединяване, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди. Организаторите канят всички искащи на празника.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР