Сливен. Шестдесет и три екипа с участието на 587 представители

...
Сливен. Шестдесет и три екипа с участието на 587 представители
Коментари Харесай

Сливен: 3 409 ученици са останали необхванати от механизма за връщане на деца в училище в областта

Сливен. Шестдесет и три екипа с присъединяване на 587 представители на Регионалното ръководство на образованието, учебните заведения, общините, обществените служби, Министерство на вътрешните работи и неправителствени организации са посетили 4 412 адреса на деца и възпитаници, които са отпаднали от просветителната система в Сливенска област. Данните са за образователната 2018/2019 година. Те бяха обявени на съвещание на Областния координационен център за обсег на децата и учениците в образованието, свикано на 26 юни от регионалния шеф Чавдар Божурски. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация .
Целта на съвещанието бе да се обобщят резултатите от активността на институциите, ангажирани с връщането и задържането на децата и учениците в класните стаи.
Илонка Толева, ст. специалист в РУО, заяви, че 1003 от посетените деца и възпитаници все още са учащи. 3 409 са останали необхванати. Екипите и чиновници на Министерство на вътрешните работи са направили инспекции за определяне на местонахождението им, като събраната информация е по сведения на съседи, близки или по длъжностен път. Установено е, че 628 деца и възпитаници са в чужбина с родителите си. Основните аргументи останалите близо 2 800 възпитаници да останат отвън образованието са миграцията на фамилиите им в търсене на сезонна работа, отводът на родителите да ги запишат в учебно заведение, както противозаконните съжителства на фамилни начала или ражданията от малолетни и малолетни девойки.
На съвещанието представителите на общините обявиха, че са издадени стотици актове и десетки наказателни постановления за налагане на финансови наказания на родителите, чиито деца не посещават образователни заведения. Но до момента са наложени едвам няколко санкции, тъй като нарушителите не са открити на адрес и актовете или наказателните постановления не са им връчени. По този мотив регионалният шеф ще изпрати още веднъж питане до Министерството на образованието и науката по отношение на използването на плануваните административни разпореждания.
От Регионална дирекция " Социално подкрепяне " осведомиха, че през май 886 родители са били лишени за един месец от полагащите им се фамилни помощи за развъждане на деца, защото децата им са създали повече от 5 неизвинени отсъствия. Най-голям е броят на глобените в община Сливен – 404, следвани от 272 души в община Твърдица, 145 и 65 – надлежно в общините Нова Загора и Котел. Ваньо Матев, шеф на РСП-Сливен посочи, че през август влиза в действие изменение в Закона за обществено подкрепяне, съгласно което за 5 и повече неизвинени отсъствия помощите ще бъдат спирани за период от една година. Социалните служби сезират прокуратурата за всички случаи на фамилни съжителства с малолетни девойки, сподели още Матев.
Представители на ОДМВР обявиха, че при визитите си за определяне на отпаднали от учебно заведение възпитаници фамилии от селата са изразили предпочитание децата им да учат, само че при изискване, че не се постанова да пътуват до огромния град. Началникът на РУО Милена Чолакова и участници в съвещанието разясниха, че разкриването на обединени учебни заведения в някои дребни обитаеми места би решило този проблем. Обединените учебни заведения, според чл.38 ал.1 т.4 от Закона за предучилищното и учебното обучение, дават опция за образование от І до Х клас, като може да се прави и професионална подготовка съгл.чл.47 ал.2 от същия закон.
Областният координационен център за осъществяване на Постановление на Министерски съвет №100 от 8 юни 2018 година бе основан според писмо на зам. министър-председателя Томислав Дончев. Председател на центъра е регионалният шеф Чавдар Божурски.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР