Сливен. С цитат от книгата Опит за история на град

...
Сливен. С цитат от книгата Опит за история на град
Коментари Харесай

Сливен: На тържествена церемония са връчени наградите на Общината за 2018 г.

Сливен. С откъс от книгата „ Опит за история на град Сливен ” на доктор Симеон Табаков стартира празничният концерт-спектакъл, на който бяха връчени тазгодишните награди на Община Сливен. Това оповестиха от Общината .
Кметът на Сливен Стефан Радев връчи огромната премия за литература и изкуство „ Добри Чинтулов ” на Иван Савов. В креативната му биография са вписани над 200 сценографски плана за оперни, балетни и трагични спектакли. Носител е на Сребърна лира през 1987 година, Награда за сценография на Съюза на българските художници през 1982 година, Кристална лира през 2004 година, Златна лира за изцяло творчество. Има над 10 независими изложения – живопис и сценография.
„ За мен е чест да приема това високо отличие, с което съм почетен. Благодаря на всички, които са ме подкрепяли в креативните ми търсения и инициативи през годините. Признателен съм на Съюза на българските художници и на Общински съвет - Сливен, който ме избра за притежател на тази влиятелна премия ”, съобщи от сцената на препълнената зала,,Сливен ” Иван Савов.
Наградата за стопанска самодейност на името на първия български фабрикант Добри Желязков – Фабрикаджията връчи ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев. Тазгодишният притежател на премията е шефът на „ Ретал Балкан “ ЕООД Росен Русчев.,,Нашият град се гордее със своите възрожденци, само че и със своите бизнесмени ”, съобщи Росен Русчев. Компанията създава ПЕТ преформи и капачки, а също и предлага на своите клиенти цялостни решения за пакетиране. Техни клиенти са водещи компании производители на бира, безалкохолни питиета и бутилирана вода. Компанията е част от групата „ РЕТАЛ ИНДЪСТРИЙЗ “.
Носителят на премията „ Д-р Иван Селимински “ за 2018 година е професор Иван Маразов. Тя му беше връчена от заместник-кмета по икономическото развиване Стоян Марков. Проф. Маразов е бил теоретичен началник на разнообразни конференции, проведени от Регионален исторически музей – Сливен: „ Съкровището “, „ 100 години живописен музей – Сливен “, „ Съкровище и сакрална топография “, „ Музейното дело и европейската интеграция “, „ Културно завещание, музей: изследвания, сбирки, експозиции “.
Работил е на терен в Сливенско взаимно със експерти от Регионален исторически музей (РИМ) – Сливен по изследване на скални светилища от късножелязната ера. Ръководител е на периодически семинари в Сливен със студенти от Нов български университет по отношение на културата на траките с присъединяване на експерти от РИМ – Сливен.
Носителят на наградата показа, че се усеща надълбоко обвързван с града под Сините камъни и го приема като пристанище, от което може да съзерцава неговите забележителности.
Наградата „ Милосърдие ”, тази година беше връчена на лекар Мария Никова. Отличието връчи заместник-кметът Пепа Чиликова.
Д-р Мария Никова е доктор по дентална медицина. Родена е в град Твърдица. Освен ежедневните си професионални задължения, доктор Никова написа и научни писания, пази дисертационен труд на тематика „ Проучване честотата на трихомонас и ентамеба гингивалис в пародонтопатиите – опция за сложна терапия ”, за което й е присъдена научна степен „ претендент на медицинските науки “, понастоящем лекар по медицина. „ Наградата я одобрявам като респект за труда на всички здравни служащи, които се грижат за хората и не щадят силите си за тях. Благодаря на Община Сливен за оказаната чест и доверие ”, съобщи доктор Никова. Тя реши да подари част от премията си на Дневен център за деца с увреждания „ Свети Стилиян Детепазител ”.
В празничната стратегия участваха артисти от Драматичен спектакъл,,Стефан Киров ”, камерен оркестър,,Софийски солисти ” с диригент Пламен Джуров и солистът Мария Славова – сопран.
Сред формалните посетители на събитието бяха народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, регионалният шеф Чавдар Божурски, ръководителят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, заместник-кметът Румен Иванов, публична делегация от побратимените на Сливен градове Гера и Печ, шефове и шефове на институции и организации в града, кметове на обитаеми места и жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР