Сливен. Регионалната организация на евреите Шалом“ бе домакин на празнична

...
Сливен. Регионалната организация на евреите Шалом“ бе домакин на празнична
Коментари Харесай

Сливен: Еврейската общност в града празнува Ханука

Сливен. Регионалната организация на евреите „ Шалом “ бе хазаин на празнична вечер в четвъртия ден на Ханука в Сливен. Областният шеф Чавдар Божурски дружно със ст. специалист Кристияна Станкова от Регионалното ръководство на образованието, ръководителят Юлия Гавазова и членове на организацията възпламениха четвъртата свещ на ритуалния свещник „ ханукия “. Това оповестиха от Областната администрация .
Чавдар Божурски поздрави членовете на „ Шалом “ и насочи пожелания за здраве и светлина във всеки дом. Той акцентира, че еврейската общественост е деятелен участник в живота на Сливен и региона. От името на регионалния шеф, в символ на почитание, на домакините бе поднесена пита, съгласно християнските обичаи на 5 декември, Св.Сава. От своя страна Юлия Гавазова благодари за положителното съдействие с регионалната администрация и институциите и изрази подготвеност партньорството да продължи. Гостите на Ханука получиха книги „ Българските евреи: жива история “, подарък от Организацията на евреите в България, и кипи, изплетени от Магдалена Ескенази от „ Шалом “-Сливен.
Празникът Ханука се свързва с повторното освещаване на храма в Йерусалим, откакто шепа бунтовници съумели да прогонят завоевателската войска и да отстранен езичния й олтар. Евреите желали да възпламенят светлината в храма, само че останалото ритуално масло щяло да стигне единствено за един ден. И тогава, съгласно преданието, станало знамение. Маслото горяло осем дни, колкото били нужни за приготвянето на ново. Празникът е фамилен, свързва се със светлината. Всеки ден се пали по една от осемте свещи, а децата получават доста лакомства.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР