Сливен. Първото за новата учебна година заседание на Областния координационен

...
Сливен. Първото за новата учебна година заседание на Областния координационен
Коментари Харесай

В Сливенска област се провежда разяснителна кампания сред родителите за промените в социалното законодателство

Сливен. Първото за новата образователна година съвещание на Областния координационен център за обсег и задържане на децата и учениците в образованието в Сливен се организира на 3 октомври под председателството на регионалния шеф Чавдар Божурски. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация . В него участваха ръководителите на всички държавни структури и представители на общините, които са ангажирани с осъществяването на механизма, както и отрасловият зам.областен шеф Димитринка Петкова.
В началото на новата образователна година екипите за обсег работят за връщането на 55 възпитаници в образованието, които не са се записали в профилирани и професионални паралелки в VІІІ клас след третото класиране. Установяват се и деца и възпитаници, които са се записали за образователната година, само че след 16 септември не посещават детски градини и не са влезнали в клас. Броят на децата и учениците, които 59-те екипа за обсег в региона ще би трябвало да открият и да върнат в просветителните институции, ще бъде систематизиран в края на октомври.
Сред акцентите в активността по осъществяване на механизма е почналата в Сливен и региона разяснителна акция измежду родителите за новите промени в общественото законодателство. Кампанията се реализира от обществените чиновници. По инструкции от РУО в нея ще се включат и учителите. От 31 юли т. година са в действие промени в Закона за фамилните помощи за деца, с които месечната помощ за развъждане на дете до довеждане докрай на междинното обучение към този момент ще се приключва за период от една календарна година, в случай че в границите на един месец са позволени 5 неизвинени отсъствия за учениците и 3 – за децата в детските градини. Размерът на месечната обществена помощ ще се дефинира от разнообразни коефициенти според от това дали децата на родителите посещават наложително предучилищно образование или учебно заведение и дали са позволили неизвинени отсъствия. Съгласно признатите промени в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, влезнали в действие от 16 август т. година, родителите, чиито деца са в наложителна предучилищна и учебна възраст, само че не посещават просветителни институции, ще получават по-малък размер на обществените помощи. С по-голям размер на помощта ще бъдат поощрени родителите, които извършват задължението си да обезпечат наличието на децата си в предучилищните групи или учебното заведение.
През предходната образователна година 3 401 деца и възпитаници не бяха записани или бяха отпаднали от детска градина и учебно заведение в Сливенска област. Екипите за обсег върнаха 1003 от тях в системата на образованието. По данни на учебните админи, 1 223 деца и възпитаници са били в чужбина. За 223 от тях информацията е доказана от граничните управляващи. За излезлите в европейските страни няма данни от граничните управляващи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР