Сливен. Община Сливен проведе обществено обсъждане на концепция за развитие

...
Сливен. Община Сливен проведе обществено обсъждане на концепция за развитие
Коментари Харесай

Сливен: Общината изготвя план за привличане на повече туристи

Сливен. Община Сливен организира публично разискване на идея за развиване на туризма в района. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Концепцията е обвързвана с реализацията на план „ Интегриран план за развиване на туризма и възстановяване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020 година, Приоритетна ос 6: „ Регионален туризъм “, процедура BG16RFOP001-6.002 „ Развитие на туристически атракции ”.
Презентацията провокира огромен интерес. На срещата участваха огромна част от обвързваните с сектора в района.
„ Днес сме се събрали да представим една концепция за развиване на туристическата инфраструктура, която Община Сливен би могла да осъществя благодарение на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и със лично финансиране. Тази стратегия изисква да имаме съфинансиране, да участваме със лични или заемни средства “, сподели на срещата кметът Стефан Радев.
Той открои едно от капиталовите планове, свързани с плана – ремонтът на въжената линия Сливен – Карандила (Лифта).
„ Ремонтът е доста значим, с цел да можем да я съхраним, да я създадем по-комфортна и да запазим това значимо трасе за туристите от Сливен до Карандила. Освен прочувствен за жителите, този тип превоз е значим и от екологична позиция, и от атракция. Той е и доста наличен “, добави Радев.
Самият план беше показан от заместник-кмета по икономическо развиване Стоян Марков.
„ Това, което желаеме ние да създадем, е значимите обекти от национално значение в Сливен да бъдат реновирани, да бъде оправен достъпа до тях, да бъдат сложени обозначителни табели и построени паркоместа. Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, по която ще аплайваме, изисква с изключение на да включим наложително обекти от национално или международно значение, намиращи се на територията на Сливен, изисква да използваме и като съфинансиране средства от Фонда на фондовете ”.
От консултантската компания, помогнала за създаването на концепцията, обясниха обаче, че средствата от Фонда на фондовете ще бъдат употребявани единствено за съфинансиране на действия, за които не могат на се употребяват безплатни финансови средства от оперативната стратегия. Именно с такива средствата ще се ремонтира лифта като публичен превоз и връзка сред националните обекти в град Сливен и Карандила.
Концепцията планува Община Сливен да се трансформира в сполучлива туристическа дестинация, съхраняваща българската история, просвета и природа, предлагаща на своите посетители разнородни благоприятни условия за обогатяване на познанията, спорт и отмора.
Основната цел е създаване и маркетиране на повсеместен, интегриран и жизнерадостен туристически артикул на Община Сливен със забележителен туристически капацитет, привличащ огромен брой гости за обезпечаване на финансова резистентност, запазване и разпространение на културното завещание.
Според плана до крайната цел ще се стигне посредством поддръжка за обекти с туристически капацитет – възстановяване/реставрация на обекти; възстановяване на изискванията за обслужване на Пътническа въжена линия „ Сливен-Карандила; отвесна планировка и възстановяване на прилежащи пространства; възобновяване на достоверния образ на улични и тротоарни настилки пред исторически обекти; закупуване на съоръжение и обзавеждане за обектите; цифровизация на артефакти; основаване на цифрова карта и интерактивен модел с всички забележителности на Сливен. Основните национални обекти залегнали в концепцията са къщите музеи на „ Хаджи Димитър “, „ Добри Чинтулов “ и „ Сливенски обичай “, Държавна сукнена фабрика/Затвора(Първата текстилна фабрика на Добри Желязков), Тракийската гробница в с. Калояново и историческото място „ Кушбунар “ на Карандила.
Също по този начин се планува осъществяване на сполучлива маркетинг и информационна акция на интегрирания туристически артикул на Община Сливен – основаване на туристически-културен център в постройката на Общината, разбор на уеб страницата http://www.infotourism.sliven.bg и неговия „ Facebook “ профил; възстановяване на представянето на туризма в обичайните и онлайн медиите/порталите посредством разбори и възобновяване на съдържанието; реклама и промоция; контакти с медиите, образуване на публикации; контакти с туроператорски компании от страната и чужбина; присъединяване на общината в туристически изложби.
За задачите на маркетинг и информационната акция се предлага рекламен слоган: „ Сливен – изживей историята, почувствай природата “. Той ще бъде показан посредством новите туристически пакети: „ По пътя на траките, Възраждането и нова България “, „ Вяра, просвета и обичаи в Сливен “, „ Богатствата на Сливенския край “, „ Романтика и вино “, „ Богатството на Синята планина “, „ Скорост и природа в Сливен “, „ Пътека към природата “, „ Бит и просвета в Сливенско “, „ Здраве и отдих в Сливен “, „ За бизнеса “ и „ Лов и лов на риба в Сливен “.
Предложения и мнения се одобряват на ел. поща: [email protected] или в деловодството на Община Сливен до 31 май 2019 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР