Сливен. Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ Пробуда

...
Сливен. Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ Пробуда
Коментари Харесай

Сливен: Кметът Стефан Радев откри ХIV Фолклорен събор „Кермен 2019“

Сливен. Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ „ Пробуда 1906 ” проведоха XIV Фолклорен събор „ Кермен 2019 “. Кметът на Сливен Стефан Радев поздрави всички участници и им пожела триумф. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен .
„ Щастлив съм, че и през днешния ден можем да открием фолклорния събор в Кермен, тъй като това, което сме ние и което ни прави българи, са нашите обичаи, традиции и история. Затова е значимо всички ние освен да се любуваме на хубавия български фолклор, само че и да го предаваме на поколенията, които идват след нас. Радвам се, че виждам толкоз младежи и толкоз млади реализатори. Това демонстрира, че имаме бъдеще като град, като община, като страна и като народ. Пожелавам на всички участници триумф, на журито приятна и ползотворна работа, а на всички посетители на събора доста приятни мигове с българския фолклор. На добър час! “, сподели в приветствието си Радев.
Кметът на Кермен Живко Жечев от своя страна също поздрави участниците и благодари за поддръжката на община Сливен.
„ Искам да благодаря на Община Сливен в лицето на кмета господин Радев за поддръжката и на всички, които помагаха денонощно, с цел да бъде този събор сбъднат “, съобщи Жечев.
Фолклорният събор се провежда един път на две години. Той се организира по време на гергьовденските празници, които са със значително място в календарно-поминъчната активност.
Целта на събитието е одобряване традицията в провеждането на фолклорен празник, който да бъде естествено продължение на фолклорните обичаи в наше време. С него се предизвика и образованието на младежите в тези обичаи, както и одобряване на приемствеността сред поколенията в усвояването на фолклорната просвета като извънредно значим миг от националната ни просвета.
В програмата има два състезанието. Първият е за надсвирване за премията на името на Досьо Милков. В него вземат участие реализатори на духови национални принадлежности дудук, свирка, кавал, окарина, двоянка, листи, гайда и други, разпределени в три възрастови групи: до 14 години, до 18 и над 18 години.
Вторият е конкурс за надиграване за премията на името на Динко Орсов. В тази част вземат участие самостоятелни и двойки реализатори от страната, разпределени в две възрастови групи: до 16 и над 16 години.
Тази година сили в двата състезанието и в събора мерят 27 самостоятелни и групови участници. Те са оценени от жури с ръководител Ташо Барулов и членове Станка Иванова – хореограф и Чонка Чалъкова-Кинева. Явилите се реализатори получиха диплом и незабравим знак за присъединяване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР