Сливен. Областният управител на Сливен Чавдар Божурски беше гост на

...
Сливен. Областният управител на Сливен Чавдар Божурски беше гост на
Коментари Харесай

Сливен: Областният управител Чавдар Божурски беше гост на празника в Профилираната природо-математическа гимназия по случай 140-годишнината на учебното заведение

Сливен. Областният шеф на Сливен Чавдар Божурски беше посетител на тържествената гала в Профилираната природо-математическа гимназия „ Добри Чинтулов “ по случай 140-годишнината от основаването на образователното заведение. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация . „ Гимназията е емблема освен на Сливен, а и на българското обучение. Заставам пред Вас с възприятие на почитание и почит, тъй като не учебното заведение основава учителите и учениците, а учителите и учениците основават Училището. Ето това са създали поколенията преди Вас, това вършиме и Вие “, сподели в приветствието си Божурски.
Празникът на 19 октомври в двора на ППМГ „ Д. Чинтулов “ стартира с осъществяване на военния духов оркестър. Чинтуловите четници застанаха пред строя, тържествено бе посрещнато учебното знаме. Директорката Мариана Милева поздрави учениците и сътрудниците си, като направи къса ретроспекция за живота на учебното заведение. В средата на предишния век са почнали да назовават гимназията „ сливенския университет “, откакто е обещано правото на чудесно квалифицираните ѝ възпитаници да стават студенти без конкурсна процедура, акцентира Милева и пожела на децата да израснат като положителни, честни хора и почтени жители, от които обществото ще има потребност. На финала на празника в небето полетяха 140 балона в бяло, зелено и алено. Гости на церемонията бяха още доцент доктор Лиляна Апостолова, някогашна възпитаничка на гимназията, зам.-кметът Стоян Марков, общински съветници, родители.
Учебното заведение е основано през 1935/36 година, през 1878 година става Сливенско действително учебно заведение. Негови ученици са летописецът на Сливен Симеон Табаков, кметът на София Иван Иванов, Пенчо Славейков, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов, известни лекари, музиканти, режисьори, общественици, учители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР