Сливен. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски свика заседание

...
Сливен. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски свика заседание
Коментари Харесай

Сливен: Според данни на експерти близо 40% от регистрираните пътнотранспортни произшествия са настъпили по време на работа

Сливен. Областният шеф на област Сливен Чавдар Божурски свика съвещание на Регионалния съвет за развиване на Югоизточен регион. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация . В него участваха представители на държавното и локалното ръководство в областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен – регионални шефове и общински кметове или техни заместници, ръководители на държавни институции, шефове на ОДМВР, Областни пътни ръководства, ръководители на работодателски организации, синдикати.
Акцент в дневния ред бяха активността на новата Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, основана с решение на Министерски съвет от 1 февруари 2019 година, разширението на основния път Сливен – Ямбол и основаването на обща индустриална зона.
Целта на ДА „ Безопасност на придвижването по пътищата “ е да усъвършенства взаимоотношението сред институциите, да притегли публичния бранш, неправителствените организации, университетските среди и бизнеса в решаването на проблемите на безвредното придвижване, с цел да бъде понижен брояна пътно-транспортните катастрофи, на ранените и починалите, съобщи ръководителят ѝ Малина Крумова. „ Основното за нас е да се работи превантивно, а не реактивно, във връзка с пътния травматизъм. Бихме желали да засилим успеваемостта на контрола, да се увеличи видеонаблюдението, да се разширят опциите на общинските администрации за надзор върху придвижването по пътищата. На АПИ се разпореждат задания, свързани най-много с възстановяване сигурността на пътната инфраструктура “, означи Крумова. Предстои в организациите на бюджетна прехрана да бъдат внедрени ограничения за сигурност на чиновниците, защото по данни на статистиката близо 40%от записаните ПТП-та са настъпили по време на работа. Малина Крумова добави, че мото на 2019 година е „ Пази фамилията си на пътя “. „ Отношението към безвредното придвижване на първо време се образува в фамилията “, сподели тя. Представители на полицията регистрираха като пропуск, че специалисти от Министерство на вътрешните работи отсъстват в образованието на бъдещите водачи. „ Има потребност от цялостна проверка на обучителните курсове. 40-60 часа образование са незадоволителни. В последните четири месеца от настъпилите 94 тежки ПТП-та, 17 % са позволени от водачи със стаж от 1 или от 1 година и половина “, акцентира комисар Неделчо Рачев, шеф на „ Охранителна полиция “ към ОД Министерство на вътрешните работи - Бургас.

Разширението на основния път Сливен – Ямбол се постанова поради възходящия трафик на коли, който все още възлиза на 6000 коли на ден, ежедневния поток от пътуващи служащи сред прилежащите градове, излизането на огромна част от трафика от Северна България през Прохода на Републиката на пътя за граничния пункт, съобщи инж. Митко Иванов, шеф на ОПУ – Сливен. Предстои правенето на абстрактен план за разширението на двулентовия сектор в четирилентов, след което ще се пристъпи към процедури за отчуждаване на земя и строителство. Началникът на бранш „ Пътна полиция “ към ОД на МВР-Сливен гл.инспектор Илиян Николовпрепоръча при проектирането да се обърне внимание на възел „ Ямболска детелина “, който е измежду невралгичните точки на пътен травматизъм.
Във връзка с към този момент почналите взаимни дейности на общините Сливен и Ямбол за основаването на обща индустриална зона, ръководителят на УС на КРИБ-Ямбол Николай Георгиев изрази поддръжката на бизнеса за плана. Становището е гласувано на съвещание на УС през март. „ Ние живеем на едно място, където би трябвало да използваме даденостите на двата регионални града, близостта с автомагистрала, с митнически пункт, през който минава най-краткият път от Азия към Европа. Имаме културно-исторически и естествени забележителности наоколо до пътя. Смятаме, че бъдещето на двата града е да вървим дружно “, сподели Георгиев. Зам.-кметът на )бщина Сливен Стоян Марков заяви, че взаимно с Община Ямбол е поръчано изследване за капиталовия профил на бъдещата промишлено-търговска зона. Очаква се изследването да е готово до края на май.
На съвещанието още бяха показани одобрените методически инструкции за създаването и използването на общински проекти за развиване и интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване през интервала 2021-2027 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР