Сливен. Областният управител Чавдар Божурски проведе среща с кметовете на

...
Сливен. Областният управител Чавдар Божурски проведе среща с кметовете на
Коментари Харесай

Сливен: На среща в Областната администрация бяха разяснени мерките срещу африканска чума по свинете в 20-километровите зони около промишлени свинеферми

Сливен. Областният шеф Чавдар Божурски организира среща с кметовете на общини и на дребни обитаеми места в област Сливен във връзка със незабавните ограничения, които би трябвало да се подхващат в обитаемоте места от 20-километровите зони към промишлени свинеферми, с цел да не се допусне разпространяването на африканска чума по свинете. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Сливен .

В срещата бе поканен да взе участие доктор Илиян Костов, специалист и зам.-директор на Центъра по оценка на рисковете по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите. „ В момента напъните на министерството са да наложи превантивни ограничения в Южна България, с цел да не се допусне разпространяването на това рисково заболяване на тази територия. Не инцидентно в някои славянски езици болестта се назовава „ мор “, сподели той. За разлика от други заболявания, които се предават контактно от стадо на стадо, африканската чума по свинете се предава скокообразно, през днешния ден може да е тук, на следващия ден на 500 км “, съобщи доктор Костов.
Африканската чума по свинете се разнася по два способа: посредством дивите свине или косвено, посредством кухненските боклуци, които не са задоволително термично обработени, посредством суровосушени салами /луканки, пастърми и др./, посредством облекла, инвентар, транспортни средства, фураж. Вирусът е извънредно резистентен. В месото, с кост и без кост, той е деен 105 дни, в соленото месо – 182 дни, в изсушеното – 300, в пушеното – 30, в замразеното 1000 дни или близо 3 години, в кожите и мазнините – 300 дни. По тази причина се постановат изключителни ограничения, с цел да се ликвидира създалата се панепизоотия.
По разпореждане на Централния епизоотичен съвет бяха избрани 20-километрови зони към промишлените свинеферми в област Сливен, в които попадат 75 обитаеми места. На притежателите бе дадена опция до 2 август да заколят сами домашните си прасета, с цел да усвоят месото им. То би трябвало наложително да се употребява единствено след термична обработка при 70 С минимум за 30 минути. Ако стопаните виждат, че животните им не се хранят или са отпуснати, би трябвало неотложно да извикат ветеринарен доктор. Остатъците от закланите животни, които не са годни за консумация, не би трябвало да се изхвърлят на местата за боклук, а наложително да се загробят в дворовете. В отговор на сложени от кметовете въпроси, доктор Костов заяви, че не са позволени превозването на животни, както и нерегламентираната продажба на месо. Изрично неразрешено е домашните свине да бъдат давани на кланици. Има учредения да се счита, че един от способите за разпространяване на болестта в Северна България е бил този.
99% от поголовието на прасетата в страната се отглежда в промишлените свинеферми, заяви доктор Костов. Малките персонални стопанства ще бъдат възобновени, откакто заболяването „ африканска чума по свинете “ бъде ликвидирана в страната. От Областната дирекция по сигурност на храните ще разпространят в кметствата на дребните обитаеми места инструкции за това какво е належащо да се направи за регистрацията на обекти от вида „ заден двор “. Самата регистрация коства 15 лв.. Хората би трябвало да купуват свине за угояване или отглеждане единствено от регистрирани снабдители, животните би трябвало да са с ушна марка. В тези случаи, в случай че вероятно възникне нова неподходяща обстановка, те ще могат да бъдат обезщетени.
По отношение на дивите свине, към този момент е разпоредено на ловните дружинки и на горските стопанства да правят отстрел и да залагат клопки. Гонките не са позволени, защото има заплаха болестите да бъдат пренасяни на километри.
В срещата участваха още шефове на държавни структури, представители на Ветеринарния съюз, кметове на села отвън 20-километровите зони.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР