Сливен. На официална церемония бе дадено началото на празника Златна

...
Сливен. На официална церемония бе дадено началото на празника Златна
Коментари Харесай

Сливен: Производители от цялата страна участват в празника „Златна праскова“ в село Гавраилово

Сливен. На публична гала бе обещано началото на празника „ Златна праскова “ в село Гавраилово. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен . В приветствието си към жителите и посетители на селото кметът Димитър Андреев уточни, че през годините събитието се е трансформирало в обединител на опита, новостите в производството на актуализирани сортове и отбрана на реколтата. Той благодари на всички, взели присъединяване в организирането и провеждането на събитието, на което участва кметът на Сливен Стефан Радев. В словото си той посочи значимата роля и смисъла на празника, който през годините е придобил все по-голяма известност. „ Искам да благодаря персонално на кмета на село Гавраилово господин Андреев за напъните, които поставя в организирането на празника и съхраняването на нашата традиция. Това прелестно село се утвърди като център на производството на праскови в България, обичаен за нашия край бранш, който ни кара да се гордеем с положителната продукция. Не е задоволителен единствено трудът и новите по-модерни технологии, нужна е и Божията помощ. Затова поисквам да сте здрави, Бог да е с вас, богата годишна продукция и да се радвате на сполучлива селскостопанска година “, уточни в словото си кметът Радев. Той получи незабравим знак като израз на почитание от кмета на селото.
Гости бяха още зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, регионалният шеф Чавдар Божурски, началникът на Териториална дирекция „ Национална сигурност “ Николай Чиликов, зам-кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, и.д. основен шеф на Национална работа „ Съвети в земеделието и аналитична лаборатория “ – София Петя Куманова, ръководителят на Сдружение „ Българска праскова “ – Сливен Коста Петров, общински съветници и кметове на обитаеми места.
Празника посетиха и националният ни тим по битка за кадетки, които упражняват в Сливен.
Трима души бяха отличени в състезанието за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Това са Станимир Христов от с. Голямо Чочовени, Стефка Камбурлиева от Сливен и класиралият се преди всичко Иван Иванов от с. Гавраилово.
За 18-и следващ път селото е хазаин на „ Златна праскова “. И тази година в него се включиха производители на праскови от цялата страна. Празникът продължи с богата фолклорна стратегия, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и състезанията Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ястие на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена мостра на праскови, конкурс за ритуален самун и други
Проявите през днешния ден включват и механически семинар, проведен от кметство Гавраилово и Института по зарзаватчийство,на който ще се изнасят лекции по отношение на агротехническите мероприятия при основаване на прасковени насаждения, подкрепяне на производителите на праскови от стратегиите финансирани от Европейския съюз, както и новостите по Оперативна стратегия „ Развитие на селските региони 2014 – 2020 “. Представят се най-новите препарати за растителна отбрана, галерия и дегустация на праскови, демонстрации на земеделска техника, прикачен инвентар и системи за капково напояване. В семинара за поредна година ще се включат лектори от Института по зарзаватчийство в Пловдив и Национална работа за препоръки в земеделието.
Организатори на събитието са Министерството на земеделието, храните и горите, кметството на селото, читалище „ Слънце – 1928 “ с. Гавраилово, Община Сливен, Институт по зарзаватчийство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „ Българска праскова “ ООД. Празникът се организира под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР