Сливен. Кметът Стефан Радев почете паметта на героите от четата

...
Сливен. Кметът Стефан Радев почете паметта на героите от четата
Коментари Харесай

Сливен: В село Божевци беше отслужена Заупокойна молитва в памет на героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Сливен. Кметът Стефан Радев уважи паметта на героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен . В село Божевци беше отслужена Заупокойна молитва в памет на жертвите, починали там преди 151 години. Събитието съответствува и с първата година от възобновяване на паметния знак в селото, на който са изписани имената на героите.
„ Хаджи Димитър е едно от най-славните имена в историята на Сливен. Неслучайно един от най-величествените монументи в България е точно на Хаджи Димитър. Също едно от най-красивите стихотворения в нашата литература е отдадено на него. А през днешния ден тук ние отдаваме респект към последната група от четата. Нашата история е нещо, с което може освен да се гордеем, само че би трябвало да познаваме и да я предаваме на идващите генерации, на нашите деца, тъй че паметта за подвига на тези хора да живее постоянно в съзнанието на българския народ. Радвам се, че с този незабравим знак можем да почетем тези, които са дали живота си за това през днешния ден да живеем в свободна България. Светла памет на героите! “, сподели в словото си кметът Радев.
Кметът на Божевци Христо Стефанов благодари на Общината за съдействието и на кмета на Сливен, че е почел събитието в памет на българските герои. След това Стефан Радев сервира цветя в символ на благодарност. На събитието участва и заместник-кметът Румен Иванов.
Каменната чешма с паметната плоча беше открита предходната година. Община Сливен подари и беседка, която беше инсталирана до чешмата. Паметният знак е изработен във връзка 150 години от героичния героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 август 1868 година в местността Кървавата равнища край Божевци се борят последните четници на двамата войводи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР