Сливен. Кметът на Община Сливен Стефан Радев се срещна днес

...
Сливен. Кметът на Община Сливен Стефан Радев се срещна днес
Коментари Харесай

Сливен: Кметът Стефан Радев се срещна с директори на детски градини и училища

Сливен. Кметът на Община Сливен Стефан Радев се срещна през днешния ден с шефове на детски градини и учебни заведения. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Повод за срещите бяха формулите за финансиране, по които са изчислени делегираните бюджети на учебните заведения и детските заведения за идната година. Новите формули са вследствие на промени в нормативната база. По думите на кмета Радев плануваните промени за идната година не са фрапантни. Завишението на стандартите за детските градини за 2019 година е към 18 %, а за учебните заведения е 16 %. Разходните стандарти, въз основа на които се дефинират бюджетите на детските градини са три – стандарт за институция, стандарт за група и стандарт за дете. Те бяха показани от специалисти от общинска администрация. Издръжката за детските градини главно е в локалната активност.
Разходните стандарти по които се дефинират бюджетите на учебните заведения са -стандарт за институция, паралелка, възпитаник и подготвителна група, в случай че образователното заведение разполага с такава. Предвиден е нов допълващ стандарт за идната година – стандарт за възпитаник, дневна форма на образование в първи и втори гимназиален стадий. Училищата ще разполагат с в допълнение финансиране за работа с деца и възпитаници от уязвими групи. Такова е планувано и за предпазените учебни заведения. Нормативите за стипендии остават същите.
В рамките на полемиките бяха разисквани правата и отговорностите на шефовете на детските заведения по Закона за предучилищно и учебно обучение. Кметът Радев беше осведомен със спецификите в активността на някои от учебните заведения в община Сливен. Участниците се сплотиха към концепцията да продължава да се работи по всички належащи въпроси и да се търсят различни решения.
И двете срещи приключиха с благопожелание от кмета Стефан Радев за радостни и топли празници, и все по-успешни инициативи през идната година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР