Сливен, както и повечето съседни градове, е в пика на

...
Сливен, както и повечето съседни градове, е в пика на
Коментари Харесай

Защо РЗИ Сливен крие бройката на болните от грип?

Сливен, както и множеството прилежащи градове, е в пика на грипната зараза. Колко са болните от грип в региона обаче е мъчно да се каже.
С тази информация би трябвало да разполага Регионалната здравна ревизия (РЗИ), само че такава липсва в формалния уебсайт на институцията . Настойчивите опити на Actualno.com да получи приблизителна цифра на заболелите от грип все още, удариха на камък. Многобройните телефонни позвънявания в РЗИ и обещанието за информация приключиха с… безмълвие.
Според осведомени това се дължи на пороци във въведената методика за събиране на данните . Те се акумулират посредством телефонни позвънявания до няколко от по-големите лекарски практики. И толкоз. Дали прекомерно частичните сведения са задоволителни за вземането на съответни управнически решения и ефикасни ограничения? Едва ли. Може би точно оскъдните първоначални данни постановиха персоналната интервенция на кмета на Сливен Стефан Радев за своевременното оповестяване на грипна зараза в общината и региона. Той провокира среща с управлението на РЗИ, на която отбрани позицията, че би трябвало да се вземат бързи ограничения за ограничение на грипната вълна, макар незадоволителната (според РЗИ) периодичност на заболяемост.
Според някои от общопрактикуващите лекари в Сливен, от страна на здравните органи не са били подхванати задоволително превантивни ограничения против грипната зараза. Пропуснат е моментът за осъществяване на необятна осведомителна акция за слагане на противогрипни ваксини измежду уязвимите групи – хронично болните, възрастните хора и децата. Заедно с това през месеците септември и октомври, когато е най-подходящият миг за имунизиране, е имало недостиг на противогрипни ваксини.
Според джипитата съществува пропуск и в разпоредените от Регионалната здравна ревизия ограничения за ограничение на грипната зараза. Според тях, наред с прекратяването на плановите интервенции, възбраната на свижданията в лечебните заведения, на женските и детските съвещания и на всеобщите мероприятия, е неотложно в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) да бъде основана такава организация на банкет и придвижване на пациентите, че болните от грип и остри респираторни болести да бъдат разграничени от останалите гости и заболели. Проблемът се вижда и с просто око, при всяко посещаване в кое да е ДКЦ. Картинката на всички места е идентична: притиснати в тесните коридори, кихащи и кашлящи хора, разнасящи свободно вирусната зараза, която се предава по въздушно-капков път…
За или срещу приемането на антибиотици, попитахме медиците с богат професионален опит.
Според тях, към антибиотично лекуване би трябвало да се минава, единствено когато има потвърдено наслагване на бакретиална зараза , по този начин наречените затруднения при грип. Обикновените индикации за такава зараза са продължителното (повече от 2-3 дни) поддържане на висока температура, увеличаване на кашлицата и мощна изнемощялост, макар приемането на противовирусни препарати. В този случай е наложително незабавно да се потърси лекарска помощ, защото тази година затрудненията в резултат на грип са доста и рискови.
В началния си етап обаче грипът добре се повлиява от противовирусните препарати като Ремантадин и Тамифлу и хомеопатични препарати като Осцилококцинум.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР