Сливен. Изложбата 140 години от Учредителното събрание и приемането на

...
Сливен. Изложбата 140 години от Учредителното събрание и приемането на
Коментари Харесай

Чавдар Божурски: За мен е чест да открия изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, посветена на създадените закони от народа – за народа

Сливен. Изложбата „ 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция “ бе открита в зала „ Сирак Скитник “ в Сливен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Сливен . Домакин на изложбата е регионалният шеф Чавдар Божурски, в партньорство с Общината и Художествената изложба в града. При откриването на експозицията Чавдар Божурски съобщи: „ В основаването на държавността, на главния закон в страната, са взели участие почтени и високообразовани персони. Всеки текст е бил обширно дебатиран. Каква е била атмосферата, можем да съдим по думите на митрополит Антим Видински, ръководител на събранието. След гласуването той е отбелязал: „ Нашето заседание беше като транспортен съд, изложен на стихии. Слава богу, този транспортен съд доближи пристанище. Можем да заявим, че приехме закони от народа – за народа “, съобщи Чавдар Божурски. Той означи, че събитието е мотив да се изрази благодарност към родения в Жеравна публицист, журналист и политик Тодор Икономов, зам.-председател на Учредителното заседание. „ Цялата му предприемчивост е била обвързвана с устройството на държавността след Освобождението. Бил е дълго време народен представител, областен шеф на Сливен и Бургас, министър на вътрешните работи, кмет на София. За мен е чест да открия изложбата, отдадена на основаните закони от народа – за народа, както е споделил ръководителят на Учредителното заседание “, съобщи регионалният шеф.
Д-р Николай Сираков, шеф на Регионален исторически музей „ Симеон Табаков “, съобщи, че за времето си Търновската конституция е била най-демократичната в Европа. „ Тя разрешава за първи път да имаме делене на управляващите – изпълнителна, законодателна. Чрез нея имаме делене на властта сред княза и Народното събрание. Търновската конституция разрешава свободата на словото, свободата на всеки жител да избира и да бъде избиран. Тя разрешава частната благосъстоятелност, а това е един огромен триумф за страната, тъй като до 1911 година България е била наричана европейското икономическо знамение “, акцентира в словото си доктор Сираков.
Експозицията бе показана от началника на отдел „ Архиви “ – Сливен Ваня Койчева. Изложбата съдържа материали с исторически и биографични данни за народните представители в Учредителното заседание, портрети и документи за тяхната активност и за развиването на конституционния развой. Тя е готова по самодейност на Народното събрание и Държавна организация „ Архиви “.
Гости на откриването бяха зам. регионалният шеф Димитринка Петкова, кметът на Сливен Стефан Радев, ръководителите на Окръжната и Районната прокуратура Пламен Стефанов и Иван Иванов, шефът на ОДМВР ст. комисар Димитър Величков, шефът на териториалната дирекция на ДАНС Николай Чиликов, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, жители, възпитаници, представители на Областната администрация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР