Сливен. Битовите условия в Сливенския женски затвор са добри, но

Сливен. Битовите условия в Сливенския женски затвор са добри, но ...

Омбудсманът Диана Ковачева: Битовите условия в Сливенския женски затвор са добри, но има какво да се желае по достъпа до медицински услуги и до работа.

Сливен. Битовите условия в Сливенския женски затвор са добри, но има какво да се желае по достъпа до медицински услуги и до работа. Това са показали резултатите от планова проверка на омбудсмана доц. Диана Ковачева и нейния екип, които бяха представени пред журналисти, предаде репортер на Радио „Фокус“-Сливен. Около 50 лишени от свобода жени от сливенския затвор са поставили своите проблеми пред омбудсмана на България Диана Ковачева. При срещата си с нея затворничките са се оплакали от лошо медицинско обслужване и липса на гинеколог в затвора, от високи цени в затворническата лавка, лоши условия на живот в общежитието от открит тип и невъзможност за осигуряване на заетост на всички лишени от свобода, които желаят да работят. „По всички тези проблеми ще бъдат направени проверки и жалбоподателите ще бъдат информирани за резултатите от тях“, посочи доц. Ковачева.
По-рано през деня омбудсманът проведе приемна за граждани в Сливен и изслуша техните оплаквания, свързани предимно с нарушение на правата им като потребители, основно на ВиК услуги, нарушеното им право на собственост, здравни и образователни проблеми. По думите й жители на селищно образувание „Изгрев“ са се жалвали заради проблем с водоснабдяването, тъй като там се дават права за строеж, а няма изградена канализация и хората се налага да ползват вода от водоноски, която им излиза скъпо. При омбудсмана е подадена и жалба, свързана със сигурността на жителите на село Градец и по точно - за извършването на непрекъснати набези върху къщите на хората.
По всички жалби от институцията на омбудсмана ще бъдат извършени проверки. По думите на Ковачева броя на жалбите към националния обществен посредник нараства. Близо 13 000 оплаквания са постъпили в институцията. Те са предимно от социално-икономически характер, за правата на собственост и правото на добра администрация, в това число - и от страна на местните власти.
Людмила ЙОРГОВА

Източник: focus-news.net