Сливането оценява новото дружество на 50 млрд. долара.Италианската автомобилна компания

...
Сливането оценява новото дружество на 50 млрд. долара.Италианската автомобилна компания
Коментари Харесай

Fiat Chrysler и Peugeot се сливат

Сливането прави оценка новото сдружение на 50 милиарда $. Италианската автомобилна компания Fiat Chrysler и френската PSA (Peugeot) оповестиха, че са постигнали единодушие да се слеят. Така се основава четвъртата по величина компания в бранша, който сега минава през развой на сериозна промяна.

Акционерите на двете групи ще държат по 50% от капитала на новото сдружение, чиято централа ще бъде в Холандия. Управителният съвет ще се състои от единайсет члена - петима назначени от Fiat Chrysler, петима - от PSA, а сегашният основен изпълнителен шеф на френската група - Карлос Таварес, ще бъде общоприет шеф.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След оповестяването на новината акциите на италианската компания нарастнаха при започване на търговията в четвъртък с над 10%, а книжата на френската се намалиха с над 9%. Анализаторът от Jefferies Филип Хушоа разяснява, че повода за това противоречие е, че " PSA на процедура заплаща 32% по-висока цена, с цел да поеме надзор върху Fiat Chrysler. Дори и по този начин, това е най-логичната и атрактивна композиция в автомобилния бранш. "

Бърза развръзка

Решението за договорката идва единствено ден, откакто двете компании публично оповестиха, че договарят. Сливането, което прави оценка новото сдружение на 50 милиарда $, ще даде по-големи благоприятни условия и на двете компании да се оправят с софтуерните и регулаторни провокации, които стоят пред автомобилните производители.

Идеята на Fiat Chrysler за обединение с друга компания идва от някогашния изпълнителен шеф на компанията Серджо Маркионе, който умря през 2018 година По-рано италианският производител, който преди няколко години закупи американската Chrysler, преговаряше да купи и френската Renault. До договорка не се стигна, само че тогава президентът на Fiat Chrysler Джон Елкан удостовери, че компанията търси и други варианти за обединение поради големите вложения, които предстоят на целия бранш: походът към електрифициране, минимални нездравословни излъчвания и самостоятелни коли.

" В тази бързо изменяща се среда, с нови провокации като свързани, електрически и самостоятелни коли, обединената компания ще има доста повече преимущества във връзка с развойната активност в екосистемата ", написа в общото изказване на двете компании.

Четвърти по величина

Ако договорката бъде утвърдена и получи позволение от регулаторите, новата група ще бъде четвъртата по величина в бранша след Volkswagen, Renault-Nissan и Tоyota.

Общият брой коли, които фирмите продават сега, възлиза на 8.7 млн. на година – 4.7 млн. за италианския производител и 3.9 млн. за френския. Първите три групи в бранша пласират годишно по над 10 млн. автомобила. Приходите през предходната година на Fiat Chrysler са били 100 милиарда евро, а на PSA – 74 милиарда

Пред сливането сред двете компании стоят е спънки. Вчера френското държавно управление разгласи, че следи деликатно договорката, тъй като е акционер в PSA, само че сигналите, най-малко към този момент, са позитивни и френският министър на финансите Бруно льо Мар приветства договорката като значима стъпка към по-висока конкурентоспособност по отношение на останалите играчи в промишлеността. Франция държи 12% от акциите в PSA и значително носи и отговорността за проваленото обединение сред Fiat Chrysler и Renault, където държавното управление има 15%. Китай също има акции в PSA.

Сделката идва в миг, когато прогнозите са, че търсенето на коли ще се намали, когато фирмите имат най-голяма потребност от капитал поради софтуерните промени, което е и съществена причина за сливането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР