Слезлият от президентския пост Ево Моралес е напуснал Боливия. Той

...
Слезлият от президентския пост Ево Моралес е напуснал Боливия. Той
Коментари Харесай

Ево Моралес отпътува за Мексико, в Лас Пас де факто има военно положение

Слезлият от президентския пост Ево Моралес е напуснал Боливия. Той получи политическо леговище в Мексико.
Бившият президент се е качил на аероплан, изпратен от Мексико, който е презаредил в Перу, преди да качи на борда си Моралес, съобщи БГНЕС, базирайки се на информация на Reuters.
Телевизионният канал " Унител " заяви, че някогашният президент се е качил на аероплан на летището Чиморе, източно от Ла Пас и към този момент не е в Боливия.
В Twitter Моралес написа, че ще се върне в Боливия " с повече мощ и сила ".
Новоизбраният президент на Аржентина Алберто Фернандес похвали кооперацията на Перу, които направиха полета вероятен.
Президентът на Мексико, първият ляв президент в страната от години, утвърди решението на Ево Моралес да подаде оставка, вместо да изложи сигурността в Боливия на риск.
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обаче назова оставката на водача на Боливия Ево Моралес " важен миг за демокрацията в Западното полукълбо ". " Тези събития изпращат мощен сигнал на противозаконните режими във Венецуела и Никарагуа, че демокрацията и волята на народа постоянно ще надделее ", споделя Тръмп в изказване.
От Държавния департамент на Съединени американски щати обявиха, че нямат желан претендент за президент на очертаващите се нови избори в Боливия. Вашингтон прикани, също по този начин, протестиращите в Боливия да уважат статута на посолството на Венецуела в страната. Посолството беше завладяно от настроените против Ево Моралес протестиращи, които са недоволни от твърдата поддръжка, която президента на Венецуела, социалистът Николас Мадуро, заявява за Моралес.
Междувременно, армията в Боливия стартира да патрулира по улиците на столицата Ла Пас. На бойците е заповядано да се включат в опазването на публичния ред.
Хиляди последователи на напусналия поста президент на страната Ево Моралес започнаха да се стичат в столицата. Опасенията са за пряк конфликт с съперниците на Моралес, които стачкуват по улиците от 3 седмици.
" Военното командване контракти взаимни интервенции с полицията, с цел да бъде предотвратено клане и боеве сред боливийските фамилии ", сподели военачалник Уилямс Калиман в телевизионно послание. По-рано шефът на полицията Хосе Баранечеа беше призовал Калиман за интервенция на армията, тъй като полицията не може да се оправи сама.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР