Следвайте Гласове вДипломацията на Европейския съюз трябва да присъства много

...
Следвайте Гласове вДипломацията на Европейския съюз трябва да присъства много
Коментари Харесай

Румен Радев: Дипломацията на ЕС трябва да действа много по-активно за разрешаване на конфликтите

Следвайте " Гласове " в

Дипломацията на Европейския съюз би трябвало да участва доста по-активно в горещите точки в съседство и да спомага за разрешаването на тези спорове, сподели още Румен Радев. По време на срещата дипломатите сложиха редица въпроси, свързани с дневния ред на страната ни, в границите на целите на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и за последствията от военните дейности на Русия против Украйна и на Държавата Израел против „ Хамас “. 

Държавният глава дефинира военните дейности наоколо до Европа като основно предизвикателство пред сигурността и стабилността на Европейски Съюз, в това число и посредством вторичните последствия, които те оказват върху стопанската система и обществената сфера. Развитието на постоянен и проспериращ Европейски съюз на фона на войни в непосредствена непосредственост до нашите граници е доста мъчно постижимо, акцентира Румен Радев. Затова, по думите на президента, европейската дипломация би трябвало да има в доста по-голяма степен водеща роля в търсенето на прагматични решения за прекратяване на бойните дейности и възобновяване на мира. Заемането на такава дейна позиция от Европейски Съюз подхожда и на упоритостта за стратегическа автономност и по-значима роля на съюза в интернационалните връзки. 

В отговор на въпрос за повишението на оперативната съгласуемост сред въоръжените сили на европейските страни и тяхната рационализация Румен Радев уточни, че това не се реализира в разгара на рецесия, а стартира още при създаването и внедряването на отбранителни артикули. Президентът подсети за дейната политика и приноса на страната ни за сливане на напъните на обособените страни в научните проучвания и производството на отбранителни технологии в границите на Европейски Съюз и НАТО. Резултат на тази политика са Фондът за нововъведения на НАТО, както и Ускорителят за нововъведения в отбранителния бранш DIANA. Индустриалното съдействие и прехвърлянето на технологии би трябвало да се трансфорат в неотменима част от всяка покупка на отбранителна техника от страна на страните от Европейски Съюз, прикани Румен Радев. 

Протестите на фермерите в цяла Европа са сигнал за съществуването на действителен проблем и изискват съответни дейности от страна на европейските институции, съобщи президентът. Държавният глава добави, че построяването на зелена стопанска система би трябвало да се преценява със обществените и икономическите аспекти на този развой и да не води до трайна загуба на конкурентоспособност на европейските стопански системи. Европейски Съюз очевидно е водач в зеления преход в международен мащаб, само че доста по-ниската цена на енергийните запаси в други страни им обезпечава значително конкурентно преимущество, водещо до отрицателни стопански и обществени последствия за Европа, уточни Румен Радев.    

Президентът открои постигнатото от служебните държавни управления в България за разработване на нужните законопроекти за отпадане на Механизма за съдействие и оценка за страната ни, както и по Плана за възобновяване и резистентност. Държавният глава акцентира също по този начин, че възобновяване със закон на пълномощията на основния прокурор и на пленума на Висшия правосъден съвет, премахнат преди този момент в Конституцията от народните представители, буди въпроси за хода на правосъдната промяна и върховенството на Конституцията. Българското общество чака съответни отговори от съответните институции и за съществуването на брокери сред високопоставени политици и магистрати и изсветляване на процесите в системата на правораздаването, без което е невероятно да се отстоява правовата страна, акцентира още президентът в отговор на въпрос.

Гарантирането на върховенството на правото и разделянето на управляващите е в основата на демокрацията, акцентира президентът Румен Радев на среща с посланиците на страните членки от Европейския съюз (ЕС), упълномощени в България, оповестиха от прессекретариата на президента.

На 12 октомври 2023 година Румен Радев също се срещна с ръководителите на задачите на страните членки на Европейски Съюз. Тогава Радев сподели, че огромното предизвикателство пред Европейски Съюз е да покаже, че може дейно да позволява вътрешните рецесии и тези по своите граници, оповестиха от прессекретариата на президента.

Тогава президентът акцентира, че в разгара на голям брой рецесии, както и на няколко военни спора в съседство на Обединена Европа, жителите чакат съответни решения, които ще укрепят и тяхното доверие в дееспособността на съюза.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР