Следвайте Гласове в Нахиде Дениз специално за БТАВ турския град

...
Следвайте Гласове в Нахиде Дениз специално за БТАВ турския град
Коментари Харесай

В Кония честват 749-та годишнина от смъртта на Руми

Следвайте " Гласове " в
Нахиде Дениз особено за Българска телеграфна агенция

В турския град Кония започнаха обичайните церемонии по случай 749-та годишнина от гибелта на фамозния суфист и персийски стихотворец Мевляна Джеляледдин Руми. В културния център на града " Мевляна " ще се извършва онлайн мистичният танц на дервишите - Сема, синтез на философията на Руми, че музиката, поезията и танцът приближават до Бог.
Наричаните ”Шеб-и Арус “/Нощта на съединението с  Божественото/ церемонии, които не престават до 17 декември, събират хиляди фенове на Руми от всички краища на страната и чужбина. Хора, изповядващи разнообразни религии, представители на разнообразни култури, почитатели на учението на Мевляна.    Тазгодишните церемонии се организират под мотото „ Време за другарство “.
В програмата са включени изложения, концерти, театри, рецитали.

В културния център на града " Мевляна " ще се извършва онлайн мистичният танц на дервишите - Сема. Въртенето на дервишите, което е основата на танца, съставлява заветен обреден танц, чиято мистична атмосфера и визуалност оставят трайни следи в съзнанието на хората. Синтез на философията на Руми, че музиката, поезията и танцът приближават до Бог.
В Кония се намира и гробницата-мавзолей на Мевляна Руми. Куполът на музея е затрупан с емайлирани керемиди в тюркоазено зелено, чиито нежни сияния осветяват целия град. Под зеленото кубе е ситуирана гробницата на Учителя от Кония и фамилията му. Застлана е с було, на което със златни букви са извезани стихове от Корана, свещената книга на мюсюлманите.
Музеят гробница на Мевляна в Кония е една от най-посещаваните забележителности на Турция, в която когато и да е на годината се стичат туристи от целия свят. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
08 Дек 20221308 Дек 202210308 Дек 20222908 Дек 202246108 Дек 202235408 Дек 202253КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022123719 Ное 2022125705 Дек 202294124 Sep 20223254
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР