Следвайте Гласове в Как се получава, че щедрият проектобюджет на

...
Следвайте Гласове в Как се получава, че щедрият проектобюджет на
Коментари Харесай

Бюджетната версия на Промяната включва съчиняването на 11 милиарда приходи

Следвайте " Гласове " в

Как се получава, че великодушният проектобюджет на „ Продължаваме промяната “ излиза с недостиг под 3% от брутния вътрешен артикул (3.8 милиарда лева в номинално изражение) и в това време разрешава необятно харчене за обществени ограничения и обезщетения за бизнеса, до момента в който консервативният вид на Министерство на финансите планува опазване на сегашната разходна конструкция на заплащанията и дефицитът му е раздут на 6.9% по отношение на Брутният вътрешен продукт, което е 11 милиарда лева в номинално изражение?

Всичко опира до това по какъв начин планираш базата за събиране на доходи. Според разновидността на „ Продължваме смяната “, следващата година брутният вътрешен артикул ще доближи 180 милиарда лв.. Това са 30 милиарда номинално и 20% в процентно отношение повече по отношение на заложения БВП при актуализирането на тазгодишния бюджет.

Прилагайки пропорцията за събираемост от 36% по отношение на спомагателната облагаема маса, " Продължаваме промяната ", настояват, че следващата година страната може да събере с 11 милиарда лева повече доходи по отношение на тази и тъкмо те са запас за финансирането на всички обещавани заплащания. За съпоставяне, Министерство на финансите счита, че следващата година от налози ще се съберат 50.8 милиарда лева, което е 10% нарастване по отношение на тази, или единствено 5 милиарда лева повече в номинално изражение.

Увеличение на данъчните доходи с 11 милиарда лева, както чакат Политическа партия, или единствено с 5 милиарда лева, както чакат от МФ. Кой е прав?

„ Продължаваме промяната “ намират съображение да чакат спомагателните доходи в облагането с съответен % на някаква имагинерна смяна в брутния вътрешен артикул. Заради множеството проверки, които Националният статистически институт прави, и най-много нарастването със 7 милиарда лева на миналогодишния Брутният вътрешен продукт, естестено пораства величината на стопанската система като маса за облагане и през тази година и през идната.

Да залагаш % за облагане на нещо имагинерно е метод, откъснат от действителността, тъй като гледа, и обратно, и напред във времето и мощно, зависи от оценките на Национален статистически институт, които стават все по-несигурни. В същото време не се държи сметка за действителността, а тя е, че през тази година има построена рутина на данъчните доходи да варират сред 3.5 и 3.8 милиарда лева на месец. Няма значение какъв брой огромен е брутният вътрешен артикул. Правени са му няколко предварителни оценки, само че данъчната система си има личен ход и действа без да мисли каква оценка за стопанската система ще изплюе националната статистика. Именно по отношение на действителните данъчни доходи Министерство на финансите залагат 10% нарастване на постъпленията следващата година, което да пристигна от композиция сред напредък и инфлация.

Освен, че не стъпват на емпиричната („ полевата “) действителност, прогнозите на „ Продължаваме промяната “ се базират също и на най-оптимистичните допускания, известни все още. Така да вземем за пример, Министерство на финансите предвижда следващата година Брутният вътрешен продукт да стигне 173 милиарда лева, до момента в който " Промяната " градят плана си за бюджет върху прогнозата за брутен артикул от 180 млн. лева, както планува Муждународният валутен фонд.

Но даже и в този случай абстрактността в прогнозата на Политическа партия не устоя. Ако следващата година Брутният вътрешен продукт в действителност се окаже, че е по-близък до прогнозата на МВФ, в сравнение с МФ, това ще са спомагателни 7 милиарда лева за преразпределяне. И в случай че 30% от тях  (процентът на събираемост) се съберат под формата на налози, то приходите ще са с 2.1 милиарда лева повече от тези, които финансовото министерство чака за следващата година. Не са тези 6 милиарда лева повече (над упованията на финансовото министерство), върху които смяната градят великодушните си обещания.

Сметката на „ Продължаваме промяната “ не излиза и заради още една причина. Очакваният транш от Брюксел по линия на Плана за въстановяване и резистентност ще се оглозга още тази година. 60% или 1.6 милиарда лева от постъпващите до края на тази година 2.6 милиарда лева, ще се похарчат за настоящи разноски още през тази година. Това значи, че в случай че следващата година преминем към осъществяване на обещаните вложения в Плана, 1.6 милиарда лева от личните ни данъчни доходи ще се насочат да покрият потреблението не по предопределение на европейските средства през тази година.

Тук изобщо не приказваме за структурата на разноските в проектобюджета на Продължаваме промяната, която, сходно на тази година, ще разпалва инфлацията, вместо да ѝ противодейства. На доста ранно равнище на прегледа излиза наяве, че планът на „ Продължаваме промяната “ вещае дефицити и задлъжняване. Посока, за която Продължаваме промяната намират консенсус със Българската социалистическа партия.

По подигравка, политическата мощ, заложила най-тежките финансови произшествия в стопанската история на България, си партнираше с ПП и в съставянето на настоящия бюджет, който ни сложи в коловоз най-малко петилетие напред да вършим двуцифрени милиардни дефицити и да теглим заеми. Защото в структурата на раходите, които двете партии оферират, най-вече порастват уговорките за закрепени заплащания, а както се вижда, приходите си остават под една огромна конвенционалност.

 

09 Ное 2022147009 Ное 202261808 Ное 20221090407 Ное 2022563006 Ное 2022435505 Ное 20223350КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022138419 Окт 202273709 Ное 202238124 Sep 20222573
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР