Следвайте Гласове в Енергийната криза през 2022 г. струва на

...
Следвайте Гласове в Енергийната криза през 2022 г. струва на
Коментари Харесай

Енергийната криза в Европа ще продължи и през 2023 г.

Следвайте " Гласове " в
Енергийната рецесия през 2022 година коства на Европа обременяващите 1 трилион $, платени за газови доставки. Какво можем да чакаме през 2023 година? Според някои калкулации разноските на страните от Европейски Съюз може даже да набъбнат. Всичко предвещава, че идната година енергийната рецесия в Европа ще е още по-дълбока, написа италианското издание " Мъни ".

Отиващата си 2022 година бе извънредно комплицирана за Стария континент що се отнася до отделените средства за сила, като същинската геополитическа гражданска война във връзка с синьото гориво, която войната в Украйна провокира, към момента е в ход.
Какво ще се случи през 2023 година? Прогнозите не са розови, защото упованията са, че енергийната рецесия ще продължи да тегне над Европа, написа профилираното италианско издание " Мъни ".
Според някои анализатори най-дълбоката рецесия от последните десетилетия даже е едвам първоначално си. След тази зима районът би трябвало да запълни газовите си запаси с дребни или нулеви доставки от Русия, което ще задълбочи конкуренцията за гориво.

Дори с по-големия брой уреди за импорт на полутечен природен газ се планува пазарът да остане под напрежение до края на 2026 година, когато ще са налични спомагателни мощности за произвеждане в Съединени американски щати и Катар. Всичко това ще се изрази в още по-високи цени.
Освен това до момента в който държавните управления бяха в положение да подкрепят фирмите и потребителите, поемайки огромна част от рекордните разноски с повече от 700 милиарда $ помощи, то изключителната обстановка можеше да продължи с години, регистрира базиранията в Брюксел мозъчен концерн " Брюгел " (Bruegel). С нарасналите лихви и стопанските системи, които евентуално към този момент са в криза, финансовата помощ, която смекчи удара върху милиони фамилии и компании, наподобява все по-несигурна.
" Когато съберете всичко - избавителни проекти, дотации - то се получава неуместно огромна сума пари ", твърди шефът на консултантската компания Ес-АрЕм (S-RM) Мартин Дивениш. За държавните управления ще е доста по-трудно да ръководят тази рецесия през 2023 година, считат специалистите.
Въпросът е, че фискалният потенциал на страните към този момент е на лимита си. Почти половината от страните членки на Европейски Съюз имат дълг, който надвишава ограничаването за блока от 60 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП).
Изчислените от Блумбърг въз основата на пазарните данни към 1 трилион $ съставляват в действителност мъчителен баланс за потребителите и фирмите, някои от които, въпреки и не всички, са били обезщетени с пакети финансова помощ.
Стремежът да се запълнят хранилищата предишното лято макар съвсем рекордните цени към този момент притъпява свиването на предлагането, само че доста студеното време слага европейската енергийна система пред първия й огромен тест тази зима. Миналата седмица операторът на немската газопреносна мрежа предизвести, че не се пести задоволително количество газ и два от пет индикатора, в това число за нивата на ползване са на сериозно равнище.
С оглед на лимитираното предложение фирмите и потребителите бяха помолени да понижат потреблението. Европейски Съюз съумя да намали търсенето на газ с 50 милиарда кубични метра тази година, само че ще би трябвало да се оправи с евентуален недостиг от 27 милиарда кубични метра през 2023 година, съгласно Международната организация по силата (МАЕ). Това допуска, че съветските доставки ще бъдат сведени до нула, а вносът на полутечен природен газ от Китай ще се върне на нивата от 2021 година
Енергийни проблеми за Европа през 2023 година
Всичко предвещава, че идната година енергийната рецесия в Европа ще е още по-дълбока, написа " Мъни ".
Основният водопровод от Русия за Западна Европа беше " Северен поток ", развален след бойкот през септември. Европейски Съюз към момента получава малко количество съветски доставки през Украйна, само че солидните бомбардировки на Москва против енергийна инфраструктура слагат под риск това трасе. Без тези доставки попълването на хранилищата ще е проблематично и ще остави пробойна и през идната година.
За да избегне дефицит, Европейска комисия фиксира минимални цели за запасите. До 1 февруари резервоарите би трябвало да са цялостни най-малко до 45 на 100, с цел да не се изчерпят до края на отоплителния сезон. Ако зимата  е мека, задачата е равнищата на предпазване да са до 55 на 100.
Междувременно вносът на полутечен природен газ в Европа доближи рекордни нива и в Германия отварят нови терминали. Подкрепените от държавните управления покупки помогнаха на Европа да притегли товари от Китай, само че по-студеният климат в Азия и евентуалното икономическо възобновяване, откакто Пекин смекчи коронавирус рестриктивните мерки могат да усложнят обстановката.
Според Института за енергийна стопанска система на Китайската национална офшорна петролна корпорация през 2023 година китайският импорт на газ да нарасне със 7 на 100 по отношение на тази година. Държавната организация е почнала да си обезпечава доставки полутечен природен газ за идната година, което я слага в директна конкуренция с Европа.
Китай не е единственият проблем за Европа. Други азиатски страни също се засилват, с цел да си обезпечат по-големи доставки. Япония, водещият международен вносител на полутечен природен газ тази година, изследва опцията да сътвори стратегически запас, като държавното управление желае да субсидира покупките.
Европейските газови фючърси са записали междинна стойност от към 135 евро за мегаватчас тази година, откакто доближиха пика си от 345 евро през юли. Ако цените се покачат до 210 евро, разноските за вноса могат да доближат до 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, съгласно Джейми Ръш, основен  икономист в Блумбърг икономикс. Това може да преобърне предстоящата недълбока криза в дълбока и да принуди държавните управления да се намесят.
Например по-високите разноски за компании като немските, които разчитат на електрическа енергия на налични цени, с цел да създават от коли до химични артикули, ще понижат конкурентоспособността им за сметка на Съединени американски щати и Китай. Това ще ускори натиска върху администрацията на немския канцлер Олаф Шолц да  продължи да оказва помощ на стопанската система. 
За страни като Италия повишените енергийни цени през 2023 година ще се изразят в още по-голям дълг и финансова неустойчивост, в случай че държавното управление прибегне до нови помощи. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
22 Дек 20225322 Дек 20224022 Дек 202271521 Дек 2022505021 Дек 2022348221 Дек 20221609КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202273209 Дек 2022106717 Дек 202295517 Дек 2022265
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР