Следвайте Гласове в .До средата на март 2023 г. трябва

...
Следвайте Гласове в .До средата на март 2023 г. трябва
Коментари Харесай

До март 2023 г. ще бъдат избрани доставчиците за десетгодишния търг на втечнен газ

Следвайте " Гласове " в.
До средата на март 2023 година би трябвало да бъдат определени доставчиците за десетгодишния търг за доставка за полутечен природен газ, с цел да може от 1 януари 2024 година да се получават договорните количества на терминала в Александруполис. Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на днешното ѝ изслушване в Комисията по енергетика в Народното събрание, оповестява Българска телеграфна агенция.

Тя уточни, че количествата по този търг са в границите на резервирания потенциал на терминала в Александруполис от 1 милиарда куб. метра годишно. До средата на декември ще се подадат първичните обвързващи предложения за 10-годишния търг.
За да се презастрахова, в случай че има някакво забавяне в строителството на терминала в Александруполис, публичният снабдител ще взе участие и на иден търг на терминала в Ревитуса, с цел да се покрие първото тримесечие на 2024 година
Десетгодишният търг е част от пет тръжни процедури, които сдружението е почнало в края на септември тази година. Първата е процедура за избор на снабдител на газ за ноември, а идната е доставка за декември. Другата тръжна процедура е за доставка за полутечен природен газ за цялата на 2023 година Последната е 10-годишната процедура за доставка на полутечен природен газ за интервала 2024-2034 година Тя е в осъществяване на три решения на Министерски съвет за опазване на корав потенциал от страна на " Булгаргаз " и за дялово присъединяване на " Булгартрансгаз " в построяването на терминала за полутечен природен газ в Александруполис. За този търг на 15 септември е решено да се усили резервираният потенциал от 500 млн. куб. метра на 1 милиарда куб. метра, напомни Златева. В тази връзка " Булгаргаз " на 29 септември разгласи тръжна процедура за доставка на цялото резервирано количество. Терминалът би трябвало да е подготвен в края на 2023 година

Процедурата започва на няколко стадия. Краткосрочните търгове пък са структурирани на три стадия, изясни Златева, като в годишната процедура е включен и още един стадий - онлайн събитие на всички бъдещи евентуални снабдители. На 20 октомври е направено това събитие, на което са взели участие 20 компании от целия свят, измежду които производители и търговци. За 10-годишния търг ще се направи още едно онлайн показване пред претендентите, които са минали стадиите на прелиминарен асортимент, с цел да се обсъдят съответните параметри на актуалната тръжна процедура.
Има ясна направена методика за оценка на офертите. 70 % от оценката е фактор цена, както във връзка с ценовата формула към хъба TTF Hub, по този начин и към хъба " Хенри " (Henry). 30 % от оценката са изискванията за заплащане, които е предложил съответния снабдител.
" Ние ще имаме един дълготраен контракт с азерската страна, който е 25-годишен. Ще имаме десетгодишни дълготрайни контракти за доставки на терминала в Александруполис, и ще имаме един съставен елемент, който ще бъде по-скоро търгуван на спот пазара, с цел да може да се балансира цената при пикови равнища. По този метод ще имаме оптимално добър най-благоприятен микс и ценови нива ", съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз ". Деница Златева посочи, че и към предходните търгове е имало огромен интерес, само че в тази ситуация огромното преимущество тук е, че България има обезпечени слотове за разтоварване на полутечен природен газ, тъй че тази спънка е отпаднала.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
09 Ное 202210609 Ное 202212409 Ное 202273909 Ное 202228109 Ное 2022126309 Ное 2022911Коментарирукола Z09 Ное 2022 17:51ч.
Горката еднодневка

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР