Следвайки примера на столичната община, администрацията на варненския кмет Иван

...
Следвайки примера на столичната община, администрацията на варненския кмет Иван
Коментари Харесай

Дневник: И Варна си е купила златни тоалетни по 12 хил. евро кв. м |

Следвайки образеца на столичната община, администрацията на варненския кмет Иван Портних също е обзавела Приморския парк на града с три " златни " автоматизирани и самопочистващи се тоалетни на обща стойност 343 хиляди лева, съобщи  " Дневник ". Електронното издание е направило свое изследване по тематиката, изисквайки достъп до социална информация.

При състояние че всяка от тоалетните заема към 5 кв.м, това значи, че доставката и монтажът им са излезли по към 12 хиляди евро кв.м. В момента най-луксозните жилища във Варна се продават на цени към 3.5 хиляди евро квадратния метър " до ключ ".

Трите тоалетни са построени по плана " Естетизация и рационализация на градската среда във Варна " на стойност 34.4 млн. лева Над 25.2 млн. лева от тях са от безплатно финансиране по стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 година на Европейския съюз. С тях са доставени един индивидуален и различен - двоен модул, които са инсталирани в разнообразни елементи на Морската градина. Въпреки че съгласно общинската документи тоалетните са били въведени в употреба още в края на октомври м.г., две от тях заработиха едвам преди месец. Третата не работи и сега, а от локалната администрация настойчиво отхвърлят информация за аргументите.

Както в София, по този начин и във Варна оборудванията са доставени от компанията " Екотой ". Според отговорите на въпроси, изпратени до локалната администрация в морската столица, единичната автоматизирана и самопочистваща се тоалетна коства 121 560 лева с Данък добавена стойност, а двойната 221 220 лева с Данък добавена стойност. Така общата им цена става близо 343 хиляди лева

Трите тоалетни, инсталирани във Варна, са изцяло идентични с тези пред НДК и в градинката пред " Кристал " в столицата. Според гражданското съдружие " Спаси София " всяка от тях заема повърхност от към 5 кв.м. Това значи, че дружно с цената за монтажа един кв.м от варненските тоалетни излиза към 23 хиляди лева или към 12 хиляди евро.

Вероятно поради високата технологичност на новите тоалетни монтирането им във Варна е наложило промени в правилника за активността на общинското дружество " Управление на планове и озеленяване ". Това излиза наяве от параграф с любопитно наличие в докладна бележка на кмета на града Иван Портних. Тя е импортирана за разглеждане от последната сесия на общинския съвет. С въпросния текст звеното на локалната администрация получава задачата " да упражнява настоящия надзор върху организацията на работата, ръководството и осъществяването на дейностите, свързани с ръководство и стопанисване на самопочистващите се автоматизирани тоалетни, ситуирани в Морска градина - гр. Варна ".

Още по-любопитни са претекстовете за предлагането на кмета на Варна. Ето какво е записано в тях:

" Чрез приемането и използването на направените оферти ще се способства за повишение качеството на живот, комфорта и уюта на посетителите на Морската градина, по този начин също паркът ще се трансформира в още по-приятно място за разходка, отдих и спорт. Събраните приходи от използването на услугата ще бъде в доход на бюджета на Община Варна ", написа Дневник.

Изданието показва и че потреблението на автоматизирани самопочистващи се тоалетни от дълго време не е оригиналност за огромните градове в Европа. Според профилирания блог Franciliensdemain единствено преди осем години в Париж е имало близо 400 сходни уреди. За тях кметството на френската столица е похарчило 11.3 млн. евро. Това прави по към 30 хиляди евро за една тоалетна.

Подобни уреди през 2018 година са били сложени и в Тулуза. За да обезпечи " комфорт и уют " на жителите, локалният бюджет е платил само разноските за монтаж. Всички тоалетни са били доставени от огромна рекламна компания, която е поела и поддръжката им.

По същата скица преди година автоматизирани самопочистващи се тоалетни са били сложени и в Белград. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР