Следвайки модела за алтернативни пътища при износа на петрол, Казахстан

...
Следвайки модела за алтернативни пътища при износа на петрол, Казахстан
Коментари Харесай

Казахстан ще изнася уран, заобикаляйки Русия

Следвайки модела за различни пътища при износа на нефт, Казахстан реши да търгува, заобикаляйки Русия, и с друга своя съществена експортна стока - уранът. Държавната корпорация Kazatomprom, славеща се с най-големия рандеман на уран в света, обмисля опцията за диверсификация на каналите за експорт на своите артикули, които задоволяват една четвърт от международния пазар на тези първични материали и до момента се изнасяха в чужбина основно през Руската федерация.

Според Reuters, компанията възнамерява да употребява по-активно Транскаспийския интернационален транспортен маршрут. Стратегическата суровина ще пътува през Каспийско море, а по-късно през територията на Азербайджан и Грузия, с цел да доближи до черноморските пристанища, от където с кораби ще се насочи към купувачите. Kazatomprom към този момент е подготвил за този маршрут 3.5 хиляди тона уран, т.е., една шеста от годишното си произвеждане (21,8 хиляди тона за 2021 г.).

През третото тримесечие компанията „ без проблеми ” е изнасяла уран през пристанището на Санкт Петербург, само че в свое неотдавнашно...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР