Следвайки мисията си да обучава хората в България как правилно

...
Следвайки мисията си да обучава хората в България как правилно
Коментари Харесай

А1 провежда серия безплатни обучения на възрастни хора по програмата „Интернет за всички 55+“

Следвайки задачата си да образова хората в България по какъв начин вярно и безвредно да употребяват Интернет, А1 започва серия от безвъзмездни образования по компютърна просветеност за възрастни над 55 години. Обученията са част от програмата „ Интернет за всички “ и се организират в разнообразни обитаеми места в България в партньорство с Асоциация „ Съвременни читалища “.

За самодейността „ Интернет за всички 55+ “ беседваме с инж. Георги Петров , ръководител на УС на Асоциация „ Съвременни читалища “ и Илияна Захариева , шеф „ Корпоративни връзки “ в А1 България.


Как бяха определени обитаемоте места, в които се организират образованията от програмата „ Интернет за всички 55+ “?

Г.П.: Дейността на Асоциация „ Съвременни читалища “ е ориентирана предпочитано към по-малки обитаеми места и се веселя, че с А1 споделяме общо схващане за потребността от това да съсредоточим общите ни старания точно към такива местоположения. Там достъпът на популацията до нови технологии, модерни мобилни устройства и образования за създаване на умения за тяхната приложимост е усложнен заради географски, финансови и други аргументи.

И.З.: Наясно сме, че хората в дребните обитаеми места постоянно са ощетени в това отношение и по тази причина още първоначално бяхме уверени, че ще се насочим към села и по-малки градове. При подбора им доста скъп за нас беше опитът на Асоциация „ Съвременни читалища “, които поради работата си с читалищата в страната, имат доста добра визия за потребностите на общностите по места. Вече имаме осъществени безвъзмездни образования в градовете Белене, Дряново и Радомир, както и селата Ценово и Ново село, област Видин. Целта ни е да стигаме до от ден на ден обитаеми места и да бъдем потребни на допустимо най-вече хора в България.

2. Проектът е ориентиран към възрастни хора над 55-години. Обикновено се фокусираме върху младите. Защо избрахте тази възрастова група?

И.З. Глобалната самодейност на А1 „ Интернет за всички “ обгръща хора от разнообразни възрастови групи. Тя има за цел да обезпечи достъп до информация, познания и обучение в региона на технологиите на тези, които по някаква причина нямат късмет да се възползват от тази опция. Започнахме да я осъществяваме в България през 2014 година, като в началото се фокусирахме върху образования на деца и младежи – нещо, което продължаваме да развиваме и през днешния ден. През 2016 година разширихме обсега на самодейността, като включихме в нея и мъже и дами над 55 години. За нас тази стъпка беше разумна и доста значима, тъй като ни даде опция да разтеглим обсега на програмата и да стигнем до една от най-уязвимите групи у нас – възрастните хора.
Бизнесът в региона на технологиите обичайно насочва напъните си към младежите – тези, които живо се интересуват от новостите на пазара и интензивно употребяват софтуерни решения в всекидневието си. Ние знаем обаче, че възрастните хора също имат потребност от информация и образование в тази тенденция. От една страна с цел да улеснят всекидневието си и да поддържат добър контакт с околните си, а от друга – с цел да се предпазят от евентуалните рискове в онлайн пространството. В отговор точно на тези потребности разработихме програмата „ Интернет за всички: 55+ “.

4. Какво включва образованието, оправят ли се възрастните с „ умните “ телефони?

Г.П. Програмата на образованието е по този начин построена, че да разреши на обучаемите да придобият познания и умения за работа в Интернет с разнообразни мобилни устройства – преносими компютри, таблети и смарт телефони. Тя включва общо четири модула, разпределени в 20 образователни часа: встъпление в компютърната техника; работа с Интернет; потребление на мобилни устройства (смартфони и таблети); онлайн сигурност. Особено внимание обръщаме на сигурността в цифровото пространство, като в границите на тематиката засягаме проблеми като онлайн измами, вируси, подправени вести.

И.З. Впечатленията ни от първите участници в образованията демонстрират, че значително от тях към този момент употребяват смарт устройства, най-много мобилни телефони и таблети, и имат известни умения за работата с тях, въпреки и базови. Те познават някои съществени функционалности, само че имат потребност от спомагателна поддръжка – от една страна, с цел да ги употребяват по-пълноценно, а от друга − с цел да се предпазят от възможни злоупотреби. За да им покажем по какъв начин може да се случи това, ние осигурихме мобилни устройства за всички участници, които те могат да употребяват по време на образованията.



5. Възрастните хора от селата и дребните обитаеми места интересуват ли се от интернет? За какво го употребяват най-често? Битува мнението, че употребяват компютри и телефони най-много с цел да имат връзка с децата в чужбина. Имат ли и други онлайн ползи, отвън връзката с децата?

Г.П. Комуникационната функционалност на Интернет е необятно употребена от възрастните хора, като тя от ден на ден се насочва към приложимост на приложения за „ умни “ устройства. През последните години възрастните хора в дребните обитаеми места от ден на ден употребяват интернет като източник на информация по тематики, свързани с възстановяване метода им на живот – здраве, храни, развъждане на животни, земеделие.

6. Какво е качеството на интернет в дребните обитаеми места, наличен ли е до всички?
И.З. България е измежду страните с най-хубаво навлизане на широколентов интернет измежду популацията. Принос за това има както построената национална инфраструктура за широколентов интернет, по този начин и положителното 3G и 4G покритие на територията на страната.
А1 разполага с над 3 000 базови станции, покриващи над 99,94% от популацията с 3G, като 97,7% от хората у нас имат достъп и до 4G мрежата ни. Нашата 4G мрежа покрива всички обитаеми места с над 3 000 поданици при оптималната скорост на събаряне до 185 Mbps.
От края на 2017 година първи в България започнахме внедряването и на 4.5G, което обезпечава с 30% по-висока скорост на връзката по отношение на досегашната. Това лято А1 пусна първата тестова 5G базова станция в България и напъните ни в бъдеще ще бъдат ориентирани и към развиването на мрежи от пето потомство, които са ключът към технологиите на бъдещето.

7. Общуването сред поколенията и взаимопомощта е особено за хората от дребните обитаеми места. Този модел на взаимна поддръжка може ли да съществува и във виртуалното пространство? Обмисляли ли сте вид да създадете сборни групи – деца и възрастни, които да се образоват дружно и да са си взаимно потребни?

Г.П. Оценяваме високо значимостта на общуването сред поколенията, което е потребно за развиването и на двете страни. Децата и внуците се включват в „ извънкласните “ занимания с мобилни устройства на своите баби и дядовци и по този метод доста усъвършенстват устойчивостта на новопридобитите от тях познания и умения. Смятаме, че това е извънредно логичен метод за работа с общностите в дребните обитаеми места.

И.З. Със сигурност резултатът от програмата би бил по-добър, в случай че възрастните хора получават поддръжка от своите по-млади близки и по време на образованията, и след приключването им. Надявам се, че от ден на ден младежи ще си дават сметка какъв брой е значимо родителите, бабите и дядовците им да имат нужните пълномощия, с цел да се оправят с умните устройства − с цел да могат да поддържат връзка дейно между тях, както и с цел да улеснят и разнообразят всекидневието си.
Програмата на А1 „ Интернет за всички “ работи и с деца, и с възрастни хора и ние виждаме капацитет в концепцията на идващ стадий да „ срещнем “ тези две групи, с цел да могат да обменят познания и опит. Все още не сме възнамерявали подобен формат, само че считаме, че е реалистично това да се случи в бъдеще.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР