Следващото, пето заседание на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество

...
Следващото, пето заседание на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Българо-азербайджанската комисия за икономическо сътрудничество ще заседава през есента в България


Следващото, пето съвещание на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо съдействие ще се организира в България през есента. Планира се по време на визитата на представители на азербайджанската страна у нас да се организира и бизнес конгрес, който да даде подтик на двустранните връзки. За това се договориха двамата съпредседатели на комисията – българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на земеделието на Азербайджан Хейдар Асадов.

„ Азербайджан е значим стопански сътрудник за България, сред страните ни е налице положително и трайно икономическо съдействие, с акцент върху енергийните, транспортните и комерсиалните взаимоотношения. Стремежът на България е ориентиран към увеличение на двустранния стокообмен, както и привличане на азербайджански вложения в България.

По-късно енергийните министри на България и Азербайджан – Петкова и Шахбазов разискаха напредъка по плана за газовата връзка Гърция-България. „ Диверсификацията на доставките на природен газ от Южния газов кулоар, посредством интерконектора Гърция-България, са приоритет на българското държавно управление в енергийния бранш “, акцентира българският министър. По думите й българското държавно управление високо прави оценка стратегическото съдействие с азербайджанската държавна нефтена компания - СОКАР за доставки на природен газ източник за зареждане на европейския газоразпределителен център „ Балкан “. По време на срещата бяха разисквани правните аспекти за вложения на СОКАР в газоразпределителния бранш у нас. Навлизането на държавната азербайджанска компания в региона на битовото газоснабдяване би донесло редица изгоди българските консуматори - понижаване на цените на природния газ за крайния битов консуматор и повишение на качеството, акцентира Петкова.

В рамките на Консултативния съвет за Южния газов кулоар министър Петкова се срещна и със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Обсъдени бяха идните стъпки, свързани с реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР