Следващият седемгодишен бюджет на Европейския съюз трябва да бъде радикално

...
Следващият седемгодишен бюджет на Европейския съюз трябва да бъде радикално
Коментари Харесай

Следващият бюджет на ЕС трябва да трансформира европейската икономика

Следващият седемгодишен бюджет на Европейския съюз би трябвало да бъде коренно преосмислен, разгласи зам.-председателят на Комисията по бюджета, евродепутатът Маргарида Маркес. 

Преди три месеца непознатият до този миг вирус стартира да трансформира света, нашия живот и стопанската система ни. Начинът, по който ще реагираме на тази пандемия в кратковременен проект и по какъв начин поддържаме икономическото и общественото възобновяване, ще оформят нашите стопански системи и общества в идващите десетилетия. Миналата седмица Еврогрупата реализира невиждан пакет от ограничения за помощ в размер на над половин трилион евро. Дори да е надалеч от това, което бихме могли да желаеме, това е пакет, който включва обилни детайли на солидарността на Европейски Съюз, разяснява в своя публикация по този мотив Euractiv. 

Два въпроса бяха оставени отворени: какви ще са характерностите на нов фонд за възобновяване и каква ще е ролята на идващия бюджет на Европейски Съюз (Многогодишна финансова рамка - МФР) за икономическото възобновяване. И двата са от решаващо значение за възобновяване на Европа и трансформацията ѝ, написа изданието.

Настоящите оферти на Комисията за бюджета на Европейски Съюз са доста дребни във връзка с неговия размер и не могат да обезпечат същинския катализатор за възобновяване, от което Съюзът се нуждае в тези сложни времена. Комисията би трябвало да излезе с преразгледано предложение за МФР, по искане на Парламента и това е опция за основаване на постоянна и гъвкава МФР, при която целите могат да бъдат преоценявани в подтекста на актуалните провокации и да се отделят обилни запаси за създаване на устойчива, приобщаваща и климатично неутрална европейска стопанска система.

Следващият бюджет на Европейски Съюз следва да даде приоритет през първите години на областите, в които би могъл да донесе забележителна добавена стойност за икономическото и общественото възобновяване, (изследвания и нововъведения, опазване на здравето, претовареност и обществени политики, бизнес и вложения, цифрова промяна и осъвременена политика в региона на селското стопанство и доближаването в поддръжка на правилата на зелената сделка) а средносрочната проверка следва да бъде наложително направена, показват от изданието.

Фондът за възобновяване, стеснен във времето, обхващащ всички държави-членки и с съответна демократична отчетност, следена от Европейския парламент и Съвета, би трябвало да бъде екипиран с задоволително запаси, които в действителност да подкрепят трансформирането на европейската стопанска система. Това е най-ефективният метод за справяне с огромната здравна и икономическа рецесия, като поддържа дълготрайна визия за възобновяване, която носи резистентност и резистентност на хората и обществото и ремонтира действието на вътрешния пазар.

Тази седмица Европейският съвет би трябвало да даде ясни насоки по няколко въпроса:

Размер: МФР не е задоволителна и фондът за възобновяване би трябвало да бъде подготвен да работи с подобаващия тласък според от тежестта на рецесията и степента на потребностите.

Действия за финансиране : Само когато е ясно какво тъкмо ще финансира, можем да приказваме за размера на финасирането и останалите функционалности. Тук има три вероятни разновидността: 1) поддръжка за съответни стратегии на Европейски Съюз посредством допълнение, изключително през първите години на МФР; 2) да се поддържа нов инструмент за възобновяване и резистентност на европейските стопански системи, наведен в сходство с правилата на Европейската Зелена договорка. Този инструмент може да поддържа национални вложения, които обезпечават макроикономически тласъци и планове, които разрешават да се построи по-устойчива икономика; 3) в поддръжка на общи планове на Европейски Съюз, свързани с използването на Европейската зелена договорка и / или индустриалната тактика. 

За да се подсигурява, че националните задължения не се усилват : Комисията, от името на Съюза, би трябвало да заема средствата при доста дълги падежи и ниски лихвени проценти. 

Погасяване : Споразумение за безсрочни облигации е доста малко евентуално, тъй че би трябвало да има ангажимент за запаси от всички държави-членки. Функциите за погашение би трябвало да бъдат авансово решени, а отговорностите да плануват основно нови лични запаси. За личните запаси скоро може да бъде реализиран дигитален налог - консенсус на равнище Организацията за икономическо сътрудничество и раз и този бранш евентуално ще бъде най-слабо обиден от рецесията - би трябвало да се включат данъкът за контролиране на въглеродните излъчвания и CCCTB (Обща консолидирана такса за корпоративен данък).

Миналата седмица Европейският парламент, с поддръжката на главните политически групи, изиска основаването на облигации за възобновяване. Време е Европейският съвет да отстоява Европа и да се бори интензивно за нейното възобновяване. Лидерите на Съюза се събират за решаваща среща на върха в четвъртък, обобщават от Euractiv.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР